2004 június – július

Itt a nyár
Kedves Olvasó!
Ha elkísérhetjük a nyaralásra, s az árnyékban pihenve időt szán ránk, megtudhatja, hogy milyen nyarat ígér Önnek…
Természetgyógyászat
Más a tünet, más a kór!

Bélbetegségek minden mennyiségben
A betegek sorra keresik fel a rendelőket a legkülönfélébb panaszokkal, s ott megerősítést, sőt terápiát is kapnak TÜNETEIKRE.

Béky László
Herbárium
Gyógynövények az emésztés szolgálatában
– Tárnicsgyökér – Borsmenta – Szenna levél és termés
Prof. Dr. Kéry Ágnes
Fókuszban a táplálkozás
Betegség=Hiány? Hiány=Betegség?
Emésztőrendszeri és felszívódási problémák hatása egészségünkre
Az emberek még manapság is azt hiszik, hogy táplálkoznak, amikor esznek. A táplálék szó azt jelenti, hogy az elfogyasztott étel táplál. Pedig ma ez egyre kevésbé igaz…
Adelle Davis
Étkezési zavaraink
Anorexia, Bulimia, kövérség szindróma… Milyen pokolian ismert kifejezések, ugye? Már az Ókorban ismertek voltak, és mindig ezek tartoztak a legnehezebben kezelhető betegségek közé. Az utóbbi évtizedekben is csak fokozatosan hódít teret az ún. „holisztikus” (az embert komplex egységnek tekintő) szemlélet. Sokszor hasztalanul törekszünk a betegség tüneteinek megszüntetésére – maga a gyógyulás mégsem következik be. Vajon miért?

Prof. Dr. Kisgyörgy János, akadémikus

Gyümölcs=Egészség+Szépség!
Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja kiemelt hangsúlyt helyez étkezésünkben a napi háromszori gyümölcsfogyasztásra. Az évi egy főre jutó 50–60 kg körüli fogyasztásunkkal messze elmaradunk a korábban már az OÉTI, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága által javasolt napi fél kg gyümölcs fogyasztásától.
Prof. Dr. Rigó János
Sztárriport
a Megasztárral

Ne lepődj meg, most épp nincs semmi hangom, mert eléggé megfáztam. Este újra fellépés lesz a Budapest Sportarénában, addig ki kell kúrálnom magam – sóhajtja Tóth Veronika a tőle megszokottnál lényegesen halkabban, miközben udvariasan elnyom egy ásítást a reggeli beszélgetés közben.

Keringés
Igyál, ne szomjazz!
A folyadékbevitel jelentősége
Itt a nyár, a hőség, a verejtékezés ideje, amikor testünket nemcsak kívülről, de még inkább belülről kellő mennyiségű „éltető nedűben” kell fürdetnünk!
Dr. Polyák József, belgyógyász-, kardiológus-, klinikai farmakológus főorvos
Allergia
Gyógyítható-e az allergia?
Minden betegséget könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani! Ám a megelőzés igen összetett feladat, s korunkban egyre több tényező van, amely erősen korlátozza szervezetünk öngyógyító képességét.
Dr. Kürti Katalin
Allergiára Akupunktúra
A nyugati orvoslás túlérzékenységen alapuló betegségről beszél és bőrpróbákkal, tesztekkel igyekszik kideríteni az allergia okát. Ezek után elrendeli, hogy a beteg száműzze életéből a provokáló anyagot. Ha erre nincs mód, akkor ún. antihisztamin gyógyszereket alkalmaznak, melyek csak tüneti javulást hozhatnak.
Dr. Eőry Ajándok
Immunrendszer és allergia
Immunrendszerünk legfontosabb feladatának a saját szervezet sejtjeinek, szöveteinek védelmét tartjuk a külső kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták) és a belülről támadó, burjánzó rosszindulatú sejtek ellen, amelyeket idegenként ismer fel.
Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus
Bőrgyógyászat
Bőrünk, mint emlékkönyv
Bőrünk egy olyan „emlékkönyv”, amelyben az életünk folyamán lezajlott immunfolyamatok, például a BCG-oltás, a gyermekkori bárányhimlőből megmaradt heg, a fiatalkori pattanások nyomai jelzik életre szóló védettségünket. A ma embere saját bőrén keresztül kénytelen elszenvedni, érzékelni a környezetünket szennyező kémiai- és vegyi anyagok egyre halmozódó ártalmait. A kultúrállamok népességének kb. l5–20%-a szenved valamiféle vegyi anyag keltette betegségben, illetve túlérzékenységben.
Dr. Major Endre
Szemünk világa
Szemünk világa
Alig egy évtizede még, hogy a különféle szemproblémák természetes gyógyítása nemcsak a nyugati orvoslásban, de még a laikus számára is szinte teljességgel lehetetlennek tűnt. A látásjavító szemtorna közel 100 éves, a szemmasszázst és szemjógát pedig már az ősidők óta alkalmazták Kína, Tibet és India természeti népei.
Cseke Vanda, ETI okl. szemtréner
Az éltető fény
Természetes barnaság, biológiai fényvédelem
A Földet érő napfény hullámhossza alapján látható (400-800 nm-es tartományú) fényre, valamint láthatatlan infravörös (IR), illetve ultraibolya (UV) sugarakra osztható. Biológiai hatása csak az ultraibolya (UV-A, B és C) sugaraknak van, az infravörös csupán melegítő hatású, ezért ezeket hősugaraknak is nevezzük.
c. Prof. Dr. Dörnyei József, a kémiai tudományok kandidátusa
Hajgyógyászat
Haj ami hullik, törik, vékonyodik, vagy nincs
Hajkoronánk megőrzése
Alighogy kihevertük a tavaszi hajhullást – ami általában az ilyenkor fokozottabban mőködő pajzsmirigynek köszönhető – máris készülődhetünk a nyár „fenyegető veszélyeire”.
Kis Éva, hajgyógyász
Köröm vagy karom?
Körmünk egészségünk tükre
Ami ma látható a körmön, az a lábujjköröm esetében körülbelül egy évvel ezelőtti, míg a kéznél mintegy 8-10 hónappal korábbi eseményt tükröz, annak lenyomatát őrzi.
Hegedűs Eta, egészségtanító
Szexológia
Vigyázat! Itt a nyár, s vele a Pillanatszerelem
A tavaszi fáradtság elmúltával szervezetünk nyárra már feltöltődik annyi energiával, hogy ezt a szerelemben is érezhetjük. A napfényes órák számának növekedésével jobb a kedvünk, aktívabbak vagyunk. A nyári szabadság alatt nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb napokat élünk át, s amint kipihenjük magunkat, több idő jut egymásra, a párunkra, illetve ismerkedésre azoknak, akik éppen nem élnek párkapcsolatban. A házaspárok közül sokan egész évben ezt a két hetet várják, amikor végre nem a napi teendők foglalják le őket, hanem egymásra is figyelhetnek, nagyokat beszélgethetnek, kipihenten szeretkezhetnek.
Dr. Pándy Mária, szexuálpszichológus
A strandon
Strandgomba, napgomba…
Fertőzések kívül-belül
A gombák valódi sejtmaggal és sejtfallal bíró klorofill nélküli paraziták, melyek az emberi bőrön bárhol megtelepedhetnek. Kedvelik a nedvességet, a nyirkos, sötét területeket, leggyakrabban ilyen helyeken kezdődik a fertőzés.
Dr. Veres Imre, Bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos
Vízisport
Athén – a nagy álom
„A víz a mindenem…”
Cseh László egy 18 éves fiatalember, aki számára – a budapesti Vörösmarty Gimnázium diákjaként – még közeli emléknek számítanak az érettségi „megpróbáltatásai”. Saját bevallása szerint igen kevés ideje maradt a vizsgák előtti felkészülésre, de optimizmusa mindenen átsegítette. Igaz, hogy Halásztelken a családi zöldségesben sem tud „besegíteni” úgy, mint régebben, s hobbyját a számítástechnikát is kissé háttérbe szorítja. Mit tehet egy végzős diák, amikor körülette társai a végtelennek látszó nyári szünidőt, s a nagy szabad életet tervezgetik, míg rá sokkal nagyobb megmérettetés vár? Éremért indul Athénba az Olimpiára…
Környezetünk
Hol van még tiszta víz?
A nyári melegben a szabadidő kellemes eltöltési módja a vízparti pihenés, fürdőzéssel vízisportokkal. Hazánkban nagyon sok helyen találhatunk ilyen lehetőséget, ahol a szép környezet önmagában is felüdülést jelent. A víz azonban veszélyeket is rejt magában, az ismert kockázatok és balesetveszély mellett a szennyezett vízből eredő megbetegedések lehetőségét is figyelembe kell vennünk. Természetes vizeink egy része nemcsak, sőt nem is elsősorban fürdőhely, hanem sokféle célra használt vízbázis, amelyet a szennyeződésektől nem vagy csak szigorú környezetvédelmi intézkedésekkel lehet megóvni.
Dr. Kádár Mihály, Országos Környezetegészségügyi Intézet, főosztályvezető főorvos
Egészségposta
Allergiások étrendje
Amióta beköszöntött a tavasz, egyre több levél érkezik a szerkesztőségbe, melyben az allergiások számára megfelelő étrendről érdeklődnek az olvasók. Nógrád megyéből érkezett az a levél, melyből röviden idézek…
Béky László
Újdonságok
Termékújdonságok
Asztrológia
Útravaló nyaraláshoz
Kedves Olvasó! Az előttünk álló nyáron sok kellemes élményt gyűjthet, s hogy az örömbe üröm ne vegyüljön, az Ön számára most legkedvezőbb pihenési mód vagy úti cél mellett azt is megtudhatja, hogy mitől érdemes óvakodnia nyugalma és egészsége megőrzése érdekében.
Németh Ágnes, okleveles asztrológus
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk