Vese
ügyeink

Nem véletlenül mondjuk a titkos gondolatainkat megérző emberekre, hogy „a vesénkbe lát"! Szerveink egyike sem rendelkezik olyan finom szabályozó rendszerrel, mint a vese. Működésének legismertebb oldala a méregtelenítés, pedig részt vesz a vérképzés közvetlen hormonális irányításában és szöveteink kémiai közegének szabályozásában is.
Ezeket a feladatokat csak megfelelő vér átáramlás mellett képes ellátni. Ezért érthető és talán nem meglepő, hogy elégtelen működése esetén képes a vér átfolyásának növelésére, melyet a vérnyomás emelésével tud biztosítani.

Veséink működésének elemi egysége a vese érgomolyag és tőle a vesemedencébe irányuló elvezető hálózat. A vese érgomolyagjai végzik a vér oldott tápanyagainak szűrését, az elvezető rendszer pedig a kiszűrt anyagok szelektáláson alapuló visszaszívását. Ha bármely szakasz károsodik, azzal megszűnik az adott egység működése. Ez a károsodás elsősorban gyulladásos megbetegedések révén alakulhat ki. Az érgomolyag esetében főként a felső légúti gyulladások vagy a vörheny szövődményeként esetleg fellépő autóimmun folyamatok tehetők ezért felelőssé, melyek néha súlyosan, akár véglegesen felfüggeszthetik veséink működését. Az elvezető rendszer gyulladásai különösen fiatalabb hölgyek és dülmirigy megnagyobbodással rendelkező urak esetében fordulnak elő, s nem járnak kísérő tünetekkel. Ebben a betegség típusban majdhogynem szerencsének nevezhető, ha az valamilyen tünettel – általában lázzal kísért deréktáji fájdalommal, esetenként csípős vizelettel – jár. Különösen hölgyek esetén az ismétlődő vesemedence gyulladások gyakran okoznak veseelégtelenséget vagy nehezen befolyásolható magas vérnyomást. Így már érthető, hogy mennyire szoros összefüggés áll fenn veséink és érrendszerünk működése között. Talán nem meglepő, hogy az érbetegségeket kiváltó tényezők veséink működésére is hatással vannak. Kiemelten fontos ezek közül a cukorbetegség, különösen annak időskori formája. Ennek a betegségnek a kifejezett érfal károsító hatása még gyulladások nélkül is képes fokozatosan károsítani a vesék működését.
Külön említést érdemel a vese cisztás elváltozása, amely nem ritka jelenség, s a vese fejlődési eltéréséből fakad. Amíg nem jár működési következménnyel, nem igényel kezelést. Ki kell még térni a vese kiválasztó működésének emelkedett húgysav értékkel jelzett eltérésére, amely fokozza a köszvény hajlamot, s tartós fennállása esetén ízületi károsodáshoz vezethet.
A fentiekben ismertetett betegségek veszélyeztetik veséink működését. Ezek következménye lehet a méregtelenítés képességének fokozatos vagy gyors megszűnése révén kialakuló veseelégtelenség, lehet a vérképzést serkentő hormon hiánya miatti vérszegénység, vagy a vérnyomás emelkedése. A következmények bármelyike programozott halálos üzenet lehet, ezért mindent meg kell tennünk kialakulásuk megelőzéséért. Az érgomolyagot érintő gyulladások kialakulásának megelőzésére az előzőleg esetleg többszörösen gyulladással érintett mandulák eltávolítása, valamint a fogazat rendszeres ellenőrzése képezi szűk lehetőségeinket. A vesemedence gyulladások vonatkozásában a hideg behatások kerülése és a napi 2 litert elérő folyadékbevitel segíthet a megelőzésben.
Különösen fontos felhívnunk a kismamák figyelmét a folyadék bevitel fontosságára, hiszen a terhes méh fokozott nyomást gyakorol a vizelet elvezető rendszerre, s ez átmenetileg növeli a hajlamot a vesemedence károsodására. Az idősebb korosztály vesebetegségeinek leggyakoribb hajlamosító tényezője ugyancsak az alacsony folyadékbevitel.
Fontos ismernünk az esetleges családi hajlamot is. Amennyiben felmenőink között előfordult vesebetegség, ne tegyük ki magunkat a gyulladásos vesebetegség következményeinek, s fokozottan védjük magunkat a hideghatásokkal szemben derékmelegítővel. Korábbi vese-, vagy húgyúti gyulladásos panasz esetén rendszeresen ellenőrizzük vizeletünk összetételét, különösen tekintettel a gyulladásos sejtekre. Ezt otthon is elvégezhetjük a gyógyszertárban kapható egyszerű tesztcsíkok segítségével. Napi legalább két liter italunk ne tartalmazzon cukrot és koffeint! Veséink működését elősegíthetjük citromfű, zsurló, csalán és cickafark teával, melyek ráadásul vérnyomásunkra is kedvező hatással lesznek.

Dr. Polyák József
belgyógyász, kardiológus, klinikai farmakológus szakorvos a magas vérnyomás ellátásának „Európai minősítettségével” rendelkező orvosa
1137 Budapest, Katona J. u. 27.
1146 Budapest, Dózsa György út. 7.
Előjegyzés: (06 1) 270 0472
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk