|   Jobb félni…   |   A kamaszkori szexualitás útjai   |

Jobb félni…

Azt hiszed, te nem vagy az AIDS-et okozó
HIV fertőzés veszélyének kitéve?
Lehet, hogy újra el kellene ezen gondolkodnod. Sokan azok közül, akik ma HIV fertőzöttek, szintén így vélekedtek. A legtöbben nem is tudtak az AIDS-ről vagy arról, hogy milyen módon kerülhetik el a HIV fertőzést. Neked tudnod kell, hiszen te megvédheted magad!

A tíz év előtti pánik elmúlt és már az egészséges félelem is oszladozik. Ez nem csupán abban mutatkozik meg, hogy a sajtóban kevesebb szó esik az AIDS-ről, hanem abban is, hogy a fiatalok megint gyakran elfeledkeznek az óvszer használatáról.
Igaz, Nyugat-Európában 1996-ban még húszezren haltak meg AIDS-ben és ez a szám mára a betegség kialakulását késleltető új gyógyszerek hatására 3500-ra csökkent. Csakhogy a kórt okozó HIV-vírus átmeneti csökkenés után megint évente 30–40 ezer embert fertőz meg. És az AIDS-re – ha valaki elfeledte volna – továbbra sincs végleges orvosság. Igaz, a helyzet e téren még mindig Nyugat-Európában a legjobb.

Tény: 2002-ben a világon 2,5 millió ember halt bele az AIDS-be, ebből kétmillió Afrikában. Jelenleg a volt Szovjetunió egykori ázsiai köztársaságaiban gyarapszik a leggyorsabban a HIV fertőzöttek száma. Az ENSZ adatai szerint Kelet-Európában az öt évvel ezelőtti 30–40 ezerről 1,8 millióra nőtt a HIV vírus hordozóinak száma. Legrosszabb a helyzet Oroszországban, Ukrajnában, valamint két új (májustól) EU-tagállamban, Észtországban és Lettországban. A Magyarországgal szomszédos Ukrajnában hivatalosan 60.000 AIDS beteget tartanak nyilván, a szakértők szerint azonban legalább 400.000 ember hordozza a vírust.

Tény: Hazánkban az Epinfoban 2004. február 27-én közzétett adatok szerint 1104 HIV fertőzöttet tartanak nyilván (1985-2003. időszak): 76% férfi, 14% nő, s 10% az anonym fertőzöttek száma. A nyilvántartott AIDS-betegek száma (1986-2003. adatok) 449 volt (ebből 402 férfi és 47 nő). Sajnos számuk már 2004. első hónapjaiban 5-tel emelkedett.
449 fő rizikócsoportonkénti megoszlása a következő: 313 homo- vagy biszexuális, 72 heteroszexuális, 20 hemofíiás, 12 vérátömlesztés révén (utolsó eset 1996-ban történt), 3 intravénás kábítószeres, 2 anyától fertőződött, 27 főnél pedig ismeretlen okból. A 449 főből 2003. év végéig 257-en meghaltak (közel 60%).

MI A HIV? MI AZ AIDS?

A HIV az AIDS állapotot létrehozó Humán Immundeficiencia Vírus. Az AIDS: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.
HIV fertőzöttek általában évekig egészségesnek látszanak, és jól érzik magukat. Talán maguk sem tudják, hogy fertőzöttek, de másokat viszont megfertőzhetnek. A vírushordozás időszaka átlagosan 10 évig tarthat. A fertőzést követő 2-3. héten az esetek felében vírusfertőzésre utaló tünetek (megfázás, nyaki nyirokcsomó duzzanat, levertség) jelentkezhetnek, majd eltűnnek. Az ezt követő tünetmentes időszakban a vírus jelentős mértékben szaporodik és elsősorban az immunrendszer sejtjeit betegíti meg. Az immunsejtek száma fokozatosan csökken, míg egy bizonyos szintnél már nem tudja leküzdeni többé a betegségeket és fertőzéseket, különféle betegségtünetek jelennek meg. Ettől kezdve már AIDS-ről beszélünk.
Az immunrendszer HIV fertőzése jelenleg még nem gyógyítható. Igen jó hatású gyógyszer- kombinációk ismertek, amelyekkel a vírusszaporodás egy ideig alacsony szinten tartható. Az AIDS stádiumban jelentkező betegségek csaknem mindegyike teljes mértékben gyógyítható, ha időben kerülnek szakorvosi kezelésre. Ezért is szükséges, hogy a HIV fertőzött kapcsolatot tartson fenn hozzáértő orvossal, s bármilyen panasszal időben hozzá forduljon.

HOGYAN TERJED A HIV?

  • Szexuális érintkezés HIV fertőzöttel;
  • Fertőzött személlyel közös injekcióstű használata;
  • Fertőzött anya megfertőzheti gyermekét.

Tény: A test minden váladékában megtalálható a vírus, azonban fertőzést csak nemi váladékokkal, vérrel és ritkábban anyatejjel lehet létrehozni. Ezekben tömény, koncentrált mennyiségben van jelen a vírus, amely a vérpályába kerülve fertőzést okoz.
A többi váladék, testnedv: nyál, könny, verejték, vizelet és széklet vírustartalma jelentéktelen, ezekkel fertőzés még nem fordult elő. A nyálba, ha jelentős mennyiségű vér kerül (kiterjedt fogínyvérzés, vérző szájseb) akkor ott a vér fertőzést okozhat.

ANYÁRÓL GYERMEKRE

A nők 1,7-szer fogékonyabbak a HIV fertőzésre, mint a férfiak (bár ez az adat a passzív férfi partnerekre is igaz).
A fertőzés anyáról gyermekre történhet a méhen belüli életben, a szülés illetve a gondozás során. (Magyarországon 2 ilyen eset volt.) Az újszülöttnél az esetleges fertőzés ténye a korai szakaszban még nem állapítható meg. Európában, így Magyarországon is elfogadott, hogy fertőzött anya ne szoptassa gyermekét. A fertőzött tej 56 Celsius fokra hevítve elveszti fertőző képességét.

VÉRÁTÖMLESZTÉS

A véradás során vett vér fertőzött lehet oly módon, hogy még nem mutathatók ki az antitestek benne. Így megfertőzheti azt, aki a vérkészítményt kapja. (Magyarországon 12 ilyen eset volt, az utolsó 1996-ban.)

MI NEM TERJESZTI A HIV-FERTŐZÉST?

A HIV nem terjed: az előzőekben felsoroltak szerint nyál, izzadság, könny, vizelet, széklet, továbbá egymásra tüsszentés, közös WC, hétköznapi érintkezés, közös étkezés, evőeszközök, más által elkészített vagy feltálalt étel, közlekedés, iskolai illetve munkahelyi hétköznapi tevékenységek, telefon vagy számítógép, szúnyogok és vérszívó rovarok, véradás (véradóként), ölelés és kézfogás, fürdő, úszómedence, fertőzött személy közelében tartózkodás által. A HIV fertőzöttel még AIDS stádiumban is együtt élhetünk, együtt dolgozhatunk. Közös borotvapengét, közös fogkefét ne használj!

Tény: A bőröd megvéd a kórokozóktól, így a HIV-től is. A vírus ép bőrön és nyálkahártyán átjutni nem tud. Fertőzött vér, nemi váladékok az ép bőrre kerülve fertőzést nem okoznak. Ezeket lemosással távolítsd el, bőrsérülést okozó erőteljes lemosást, lekefélést ne alkalmazz!

Tény: Nem „kaphatod el” a HIV-et, mint a megfázást vagy az influenzát. Sok más vírussal ellentétben a HIV nem terjed levegő vagy víz által.

A HIV-FERTŐZÉS MEGELŐZÉSE

Az óvszer segít megelőzni a HIV fertőzésen kívül más nemi úton terjedő betegségeket és a nem kívánt terhességet is.

NE FELEDD A KÖVETKEZŐKET

  • A HIV nem terjed olyan csókolózással, öleléssel vagy testkontaktussal, amelyben nem kap szerepet a vér vagy nemi váladék, ami bekerülhet a véráramba.
  • A bőr a fertőzéssel szembeni természetes akadály.
  • Semmilyen, a bőrt megsértő tárgy nem használható közösen.
  • Ne használj olyan tűt, amelyet mások már használtak, tetoválásra, füllyukasztásra vagy bármi másra.

MIT KELL TUDNI A TESZTELÉSRŐL?

A HIV antitest teszt (AIDS teszt) nem a vírust mutatja ki, hanem azoknak az antitesteknek a jelenlétét, amelyeket a szervezet hoz létre a HIV fertőzés miatt. Általában 2-3 hónapba telik a HIV fertőzést követően, amíg a szervezet annyi ellenanyagot termel, amit már kimutat a teszt. Ezt az időszakot nevezik „ablak periódusnak”. A teszt nem tud kimutatni nemrég szerzett HIV fertőzést, csak olyat, ami az említett 3 hónapos ablakperiódus előtti.
A név nélküli (anonym) szűrés azt jelenti, hogy senki nem tudja név szerint azonosítani a vérminta származását. Az anonym HIV szűrés ingyenes. Ingyenes tanácsadást is igénybe lehet venni, ami segít eldönteni, hogy elvégeztesd-e a tesztet, vagy sem. A teszteredményt általában 1-2 héten belül kapod meg. Az anonym szűrőállomások Budapesten, Pécsett és Sopronban találhatók.

MI VAN AKKOR, HA EGY ISMERŐSÖM HIV FERTŐZÖTT?

A barátság nem fog megfertőzni téged a HIV-vel. Jusson eszedbe, a HIV nem terjed köznapi érintkezéssel. Vagyis nem fertőződhetsz meg attól, hogy egy iskolába, munkahelyre jársz, vagy együtt bulizol HIV-pozitív vagy AIDS beteg emberekkel.
Nyugodtan foghatod valakinek a kezét vagy megölelheted őt. Sok módja van annak, hogyan segíthetsz a HIV fertőzött embereknek. A segítség egyik nagyszerű módja a barátság. Az is segítség, ha ismerve a HIV/AIDS tényeit, megosztod tudásodat másokkal. A HIV-pozitívokat és AIDS betegeket támogató, együtt érző magatartásoddal követendő példát mutathatsz másoknak!

Info vonal: (06-1) 266-0465
Prof. Dr. Kisgyörgy János
Tel.: 407-3174 (16 óra után)


|   Jobb félni…   |   A kamaszkori szexualitás útjai   |

A kamaszkori
szexualitás útjai

"Egy óra hosszat
    szeretni állati dolog
 Egy évig szeretni
    emberi dolog
 Egy egész életen át     szeretni angyali dolog
 Egy életen át csak
    egyet szeretni
    isteni dolog."

Lacordaire

A gyerekek kiskamasz korban, a nemi érés beindulásával feszültségeik csökkentésére találják alkalmasnak nemi szervük ingerlését. Ezt még nem nevezhetjük szexualitásnak, mert az ennél sokkal többet jelent! Aki megáll ennél a fázisnál, az nagyon sok mindent kihagy az életéből.
 

Az önkielégítés valóban segít levezetni azt a feszültséget, amit a szex-hormonok okoznak, amikor kamaszkorban elöntik a szervezetet. Ezt a fiúknak nem kell tanítani, maguktól is rájönnek. Amikor elkezdődik „igazi” szexuális életük – az első nővel –, azonnal megtapasztalják, hogy az mennyivel jobb, ha egy valós, élő személy a partnerük.

lányoknak nehezebb. Ők „tanulják” az önkielégítés módszereit olvasmányaikból, társnőiktől. Ha egy lány rászokik mondjuk a zuhanyra, vagy egy vibrátorra, akkor már nagyon nehéz (szinte lehetetlen) leszoktatni arról. Náluk ugyanis az első szexuális élmény imprinting jellegű, vagyis meghatározó. Ha jó volt, ugyanazt az érzést fogják keresni, de ha nagyon rossz, akkor elutasítják a szexet. És melyik férfi tudna versenyezni egy vibrátorral? Vagy egy zuhannyal? Ezért a legjobb, ha a kamaszlányok csak a saját kezüket használják, s azt se gyakran!

Egészen más a helyzet az önkielégítéssel felnőtt korban, amikor valakinek a párja idős vagy beteg, s nem élnek házaséletet, vagy elveszítette társát, s magányosan él. Akkor már nem kell attól tartani, hogy „hozzászokik” bármihez is. Nőgyógyászok szerint nőknél az orgazmus egy „kismedencei nagytakarítás”, tehát egészséges. Ezért nem árt, ha ezt néha „megengedik maguknak”. A kor előrehaladtával partner hiányában úgyis csökken a szexuális vágy, ezért már nincsenek azok a feszültségek, mint tinédzser korban.

Visszatérve a pubertás időszakára – lányoknál általában 11–12 éves korban, fiúknál 14 éves korban – az azonos neműekkel való kapcsolat egyrészről csökkenti a másik nemmel való szembesülés nehézségeit, másrészről pedig lehetővé teszi az azonnali összhang kialakulását. Ezt a kapcsolatot még semmiképpen nem nevezhetjük homoerotikusnak!.

A homoszexualitás megítélése egyébként társadalmanként, koronként és vallásonként változik.
görögök magától értetődőnek tartották, hogy az önkényeskedő Erosz Isten minden szerelmi vágyat szeszélye szerint adagol az embernek. Így alapjában bárki lehetett bárki szerelmének tárgya, ha az isteni önkénynek úgy tetszett.
A keresztény középkor az azonos neműek szerelmét bűnnek tartotta, mégis mindenkit éppúgy képesnek tartott erre, mint bármilyen más bűnre. Ekkor a homoszexualitást jogilag is büntették.
XIX. századra kialakult az a meggyőződés, hogy a férfiak és nők „normális módon” csak a másik nemre reagálhatnak erotikusan, minden ettől eltérő jelenséget abnormálisnak tekintettek. A homoszexualitás, heteroszexualitás, biszexualitás, sőt maga a szexualitás szó is a XIX. század terméke. Abban az időben több jogász is homoszexuális volt, ők harcoltak azért, hogy ezt a szexuális beállítottságot jogilag ne büntessék. Ekkor került át a büntetendő cselekmények sorából a mentális betegség kategóriájába. 1973-ban az Amerikai Pszichiátriai Társaság már azt deklarálta, hogy a homoszexualitás nem tekinthető betegségnek. Ugyanez a Társaság 1993. januárjában a következőképpen foglalt állást: „A homoszexualitás a természetes emberi szexus egyik szélsőséges, de nem kóros megnyilvánulása”.
Magyarországon 1966. óta nem büntetendő a homoszexualitás. Egy 1991-ben készült 2000 fős reprezentatív felmérés szerint a választ adók többsége negatív módon viszonyul a kérdéshez, szerintük a nemiséget a társadalom egészére érvényes módon kellene szabályozni. Tehát a szexualitás ma Magyarországon nem magánügy, hanem közügy. (Az a szemlélet, mely szerint a szexualitás magánügy, csak a vezetők, a felsőfokú végzettségűek és a legfelső jövedelmi ötödbe tartozó csoportoknál volt uralkodó, de ott is alig több mint 50%-ban.) A homoszexuálisok, illetve a leszbikusok aránya a népességben pontosan nem ismert, ilyen felmérés nem készült, de egyes becslések szerint arányuk kb. 1-2% lehet.

Visszakanyarodva az azonos neműek iránti érdeklődés pubertáskorban megfigyelhető jelenségéhez, a serdülő amint elhagyja ezt a fázist, egyre erőteljesebben tart a heteroszexualitás felé. Eleinte csak általában a másik nem tagjai iránt érdeklődik, majd ráébred, hogy valaki különösen vonzza őt, gyakran csak a külső tulajdonságai miatt. Amikor azonban tényleg szerelmes lesz, már nemcsak a személy testi megjelenése, hanem egész lénye, viselkedése, egyedülállósága is megragadja.

Nincs minőségi különbség a hitvesi, a testvéri és a gyermeki szeretet között, csak az érzelemkifejezés módja különbözik. A szeretetnek azon jellemvonásai, hogy adni akar és hogy ingyenes, mindig állandóak. A szexualitás emlékeztet minden emberi lényt, hogy szeretetre született, és hogy alapvető hivatása a szeretet.

 
Dr. Pándy Mária
szexuálpszihológus
Tel.: 06-1/291-4308

|   Jobb félni…   |   A kamaszkori szexualitás útjai   |

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk