Mit tehetünk – és mit nem

homeopátiával immunrendszerünkért?

A XXI. század elején, sajnos nagyon sok jel utal arra, hogy immunrendszerünk már nem képes betölteni feladatát. Rohamosan szaporodnak az allergiás-, autoimmun-, és daganatos betegségek, a gyerekek, különösen a közösségbe járók, rengeteget betegeskednek, elképesztő és ijesztő mértékű az antibiotikum-fogyasztás. Az indokolatlan túlműködés és alulműködés egyszerre is megjelenhet, igazolva a rendszer teljes egyensúlyzavarát.

 

Ideális helyzetben a gyermeket születésétől kezdve homeopátiásan lehet „kísérni”, lehetőleg elkerülve a mellékhatásokkal rendelkező beavatkozásokat, de természetesen, indokolt esetben a homeopata orvos is rendel betegének, akár antibiotikumot is.


Homeopátiával támogathatjuk a normális bélflóra kialakulá-sát, az újszülött és csecsemő immunrendszerének megfelelő kifejlődését úgy, hogy a kismamákat segítjük a minél tovább tartó szoptatási időszak elérésében. Az aktuálisan fellépő betegségek esetén, többnyire elkerülhető az antibiotikumok adása, ezzel védjük a bélflórát, melynek épsége nélkülözhetetlen a jó immunműködéshez, másrészt így „nem lustul el” a saját immunműködés sem.

 

A homeopátia egy több mint kétszáz éve rendszerbe foglalt gyógymód, az integratív orvoslás része. Szabályosan törzskönyvezett, természetes alapú gyógyszereket használ, melyek egy különleges eljárással, a potenciálással (szakaszos hígítás + rázás) készülnek.
A homeopata orvos betege számára – testi-lelki-szellemi tüneteit és egységét figyelembe véve igen részletes kikérdezést és betegvizsgálatot követően egyénre szabottan választ gyógyszert.
A homeopátiás gyógyszereket minden elektromágneses sugárzástól távol kell tárolni, szopogatni kell, bevételük előtt és után 20–30 perccel enni, inni, fogat mosni nem szabad, és a kezelés teljes időtartama alatt kerülni kell az illóolajak, különösen a mentol (fogkrémben és rágógumiban is!) használatát.

Az akut betegségekben bevett homeopátiás gyógyszer edzés a szervezet számára. Szerencsés esetben nem csak gyógyulást hoz, hanem megelőzés is egy következő fertőzés kivédésére. Ilyenkor az akut betegség konkrét tünetei alapján választjuk ki a szert, ehhez a betegtől, csecsemők, kisgyermekek esetében a szülőktől kell az aprólékos információkat beszerezni. Lehetőség szerint tudni kell, hogy mi válthatta ki a tüneteket, pontosan mik a panaszok, hol jelennek meg a tünetek, és milyen természetes hatások rontanak vagy javítanak a tüneteken és/vagy a beteg általános állapotán. Tehát azt kell tudnunk, hogy sok azonos klinikai diagnózist kapó beteggel összehasonlítva milyen egyéni sajátosságai vannak a beteg tüneteinek.

A homeopátia nem „panacea”, tehát természetesen nem képes minden esetben segíteni. Határai mindig ott húzódnak, ahol a szervezet regenerálódó képessége. Ezzel a módszerrel a szervezet félresiklott vagy blokkolódott öngyógyító-mechanizmusait, például az immunrendszert tudjuk regenerálni. A sikerhez nélkülözhetetlen több tényező együttes megléte:
– a homeopata és a beteg gyermek esetében a szülők kölcsönös bizalma, együttműködése, hogy az anamnézis felvételekor minden fontos információ felszínre kerülhessen,
– természetesen a homeopata orvos kielégítő képzettsége, kellő figyelme és intuíciója,
– a beteg megfelelő reakció-képessége.

 

A szervezet jó működéséhez az egész rendszer egyensúlya kell (a magyar nyelv EGÉSZSÉG szava csodálatosan fejezi ki ezt), ezért például – bármilyen furcsa is – az immunrendszer támogatását jelentheti, ha egy „hasfájós”, vagy fogzástól kínlódó kisbaba és családja nyugalmát tudjuk visszahozni egy jól választott homeopátiás gyógyszer segítségével.

Más, és persze sokkal nehezebb a helyzet, ha olyan gyermekkel keresik fel a homeopata orvost, aki gyakran kap el vírusos és bakteriális fertőzéseket, nehezen gyógyul meg belőlük, esetleg mindig vannak maradványtünetei, illetve, ha a gyermek allergiára utaló légúti-, emésztési- és/vagy bőrtüneteket mutat. Ilyenkor az aktuális betegség kezelése mellett, úgynevezett „alkati” kezeléssel az egész szervezet áthangolására törekszünk, minden testi, lelki és mentális tünetet figyelembe véve kell gyógyszert találni a beteg számára. Ehhez minél többet kell tudni arról, hogy mi mindenben tér el betegünk mindazoktól, akik hasonló problémákkal küzdenek. Fontosak az ő egyéniségének sajátosságai, az őt ért környezeti hatások, saját és családjának kórtörténete is. Szerencsés esetben a jól választott „alkati” gyógyszer hatására ritkulnak a betegségek, lefolyásuk enyhébb, kevesebb szövődménnyel zajlanak, gyors és látványos a lábadozás, és a betegségek átvészelhetővé válnak antibiotikumok adása nélkül is, tehát az immunrendszer „magára talál”.

Az őszi-téli-tavaszi hurutos időszakban az immunrendszert erősíthetjük alacsony potenciájú (D3, D4, D6) Echinacea intermittáló adagolásával is (egy hétig napi kétszeri szedés után egy hét szünettel). A gyógynövénygyógyászatból jól ismert immun-stimuláló kasvirág alacsony homeopátiás potenciában megőrzi fitoterápiás hatékonyságát, és így nem kell magas alkoholtartalmú készítményt adni gyermekeinknek.

Mindezt kiegészíthetjük általános salaktalanítással, esetleg a nyirokszervek tisztításával is.

 

A homeopátia tehát nem csodaszer,
de sokoldalú segítséget nyújthat a legyengült immunrendszer támogatásához.Dr. Molnár Mariann

gyermekorvos-homeopata


Magyar Homeopata Orvosi Egyesület
információk, orvos-lista,
tanfolyamok orvosoknak, gyógyszerészeknek és laikusoknak is.
Tel.: 225-3897 hétfőn 14–18, szerdán 9–13 órakor, honlap: www.homeopata.hu

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk