|   Miért leszünk kövérek?   |
|   Kövér vagy elhízott   |

Miért leszünk

Az elhízás nem más, mint a testzsír
mennyiségének megnövekedése,
és ehhez társul a zsírmentes testtömeg és
a víz mennyiségének emelkedése is.
Miért leszünk kövérek?

Az egészséges szervezet az étvágy, illetve a testzsír szabályozása révén tartja fenn az egyensúlyi állapotot. Étvágyat szabályozó mechanizmusunk leginkább akkor sérül, ha két fő tényező: a túlzott ízesítés, a mesterségesen fokozott ízek, illetve az élettel együtt járó stressz kombinálódik.
A kutatások azt mutatják, hogy a túlsúlyos szervezet sejtszinten lejátszódó biokémiai folyamatai nem működnek kellő intenzitással, vagyis a szervezetnek kevesebb energia áll rendelkezésére, mint amennyire szüksége lenne. Ezért csak azokat az életfontosságú folyamatokat végzi el, amelyek nélkül komolyan károsodna egészségünk. Ilyen például az agy működése (ez az egyik legjobban védett szervünk), az emésztés, a szív, a vese, és a tüdő működése is – ezek mind kritikus folyamatok. A túlsúlyos szervezet így elhanyagolja a zsír elégetését, inkább elraktározza azt.
A másik „elhanyagolt” folyamat pedig a sovány testszövet építése. Ha nem végzünk megfelelő testmozgást, akkor szervezetünk még kevésbé fog sovány testszövetet, azaz izomszövetet építeni.
A sejtenergia csökkenésének következményei: a testzsír fokozottabb lerakódása, a szervezet nem épít izomszövetet, átstrukturálódás.

Miért nem működik a szokásos diéta?

Az egyoldalú diéta nem növeli a sejtek energiáját! Minthogy a túlsúlyos szervezet nem egészséges, általában kiegyensúlyozatlan, így inkább a kisebb energiát igénylő folyamatokat végzi el: a szervezet számára hasznos fehérjéhez nyúl, és azt kezdi elfogyasztani. Eközben lecsökken az anyagcsere sebessége, ezáltal tovább romlik az energiatermelés hatékonysága: azaz ismét az izomszövet kárára történik a fogyás, így a szervezet átstrukturálódik.

Mi hát a megoldás?

Az ősi kínai orvosok és a modern amerikai szakemberek meglepően egybevágó eredményre jutottak: mindenki lehet tartósan karcsú, mindennemű diétázás nélkül, ha:

  1. több természetes táplálékot fogyaszt,
  2. megfelelően kezeli a stresszt,
  3. olyan gyógynövényeket és gyógytermékeket fogyaszt, melyek hatnak a testzsír szabályozására és növelik a sejtek energiáját.

Ezeket az elveket követi a Mínusz étrendkiegészítő termékcsomag, amely homoktövis olajat, fekete ribizli azonnal oldódó gyümölcsteát, FitokorrektorR csicsóka-kivonat tablettát és tisztító gyógyteát, valamint táplálkozási tanácsadó anyagot tartalmaz. Legfőbb hatóanyagaik: többszörösen telítetlen zsírsavak, mikrorost, inulin, bioflavonoidok, pektin, ásványi sók, C-, E-, F-, K-, P- vitaminskála és karotin. A Mínusz csomaghoz javasolt kiegészítő táplálkozás hatására szervezetünk maga is meg fog termelni egy sor - karcsúsodáshoz fontos – biokémiai anyagot: pantoténsavat, tirozint, karnitint és tiroxint.
A homoktövis gyümölcshús olaj befolyásolja étvágyunkat, testünk zsírszabályozását, emellett csökkenti a stressz káros hatását is. A homoktövisolaj gátolja a gyomor izgalmi aktivitását, a gyomorsav túltermelését, antioxidáns hatóanyagai védik a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától. Ezt a sejtvédő faktort erősíti a feketeribizli tea C-vitaminja és a gyógytea szeléntartalma. A feketeribizli tea elhízott embereknél növeli a vizelet kiválasztását, fokozza az epe termelését. Ezáltal a szervezetben gyorsabban zajlik az égés, csökken a testsúly. A feketeribizli tea ásványi sói semlegesítik a savas bomlástermékeket, és megkönnyítik a szívizom jobb összehúzódását. A könnyen emészthető cukrok és a szerves savak elégésükkor lúgosítják a szervezetet, ugyanakkor elégetik az anyagcsere bomlástermékeinek egész sorát. A C- és P-vitamin a cukrokkal együtt erősíti a szívet, javítja a máj, az anyagcsere, a szívizom és a központi idegrendszer működését, csökkenti a stresszt. A feketeribiszke víztartalma lassabban szívódik fel a belekben, és gyorsabban kiválik, mint a csapvíz vagy ásványvíz.
csicsóka kivonat tabletta rosttartalma segíti a székrekedés leküzdését, a táplálék koleszterin-tartalmának, méreg és rákkeltő anyagainak megkötését, illetve gyorsabb eltávolítását. Ballasztanyag tartalma sietteti a jóllakottság érzésének elérését, így akadályozza a túltáplálkozást, az elhízást. A csicsóka inulin tartalma immunstimuláló és rákellenes hatással bír. A csicsóka tabletta fogyasztóinál a testsúlycsökkenés mellett a vér inzulin-, cukor-, koleszterin-, és húgysavszintjének csökkenését, az érvédő HDL-koleszterin szintjének emelkedését is tapasztalták. Elhízott cukorbetegek fogyókúrájában is eredményesen alkalmazható.
mínusz tisztítótea sokoldalú hatású hazai gyógynövényekből áll, enyhe vízhajtó, hashajtó, béltisztító, baktériumölő, szélhajtó, emésztést serkentő, vértisztító tulajdonsággal bír.


A mínusz étrend-kiegészítők fogyasztási javallata:

  • reggel éhgyomorra egy mokkáskanálnyi Homoktövis Húsolaj
  • napi fél-fél liter feketeribizli és tisztítótea (8-10 adagra elosztva)
  • napi 2-4 x 3 db „FitokorrektorR” tabletta (fő étkezések között vagy előtt fél órával bő folyadékkal).

Emellett elvileg mindennemű élelmiszer fogyasztható, kivéve zsíros, füstölt vagy fehér lisztből készült termékek, cukor, sör, tömény szesz, mivel ezek az ételek-italok közömbösítik vagy legalábbis csökkentik a kúra eredményességét.

c. Prof. Dr. Dörnyei József
a kémiai tudományok kandidátusa


|   Miért leszünk kövérek?   |   Kövér vagy elhízott   |

Kövér embert még az ág is húzza!

Kövér vagy elhízott?

Ne tegyünk különbséget kövér és elhízott ember között! A kövérség fogalmával általában az egészség párosul, míg az elhízással a betegség. Reálisan szemlélve az egészséges kövér embert is betegnek tekintjük, hiszen kövérsége előbb-utóbb kóros tüneteket eredményez. Sokkal könnyebb az elhízást a kezdet kezdetén befolyásolni, amikor látszólag még nem okoz panaszt.
 

Az elhízott ember hajlamossá válhat különböző betegségekre: cukorbetegség, keringési elégtelenség, máj megbetegedések. Ezen felül a túlsúly a már meglévő betegségeket is súlyosbítja: arterioszklerózis, koronária betegség, pangásos szívelégtelenség, alsó végtagi vénák visszeressége, idült légzési elégtelenség stb. Sajnos ki kell mondanunk, hogy az elhízott ember várható élettartama rövidebb, mint normális súlyú vagy sovány társaié, sőt a statisztikák szerint még balesetek is gyakrabban fordulnak elő a kövérekkel.
Az elhízást a mindennapi gyakorlatban felületesen „endokrin zavarra” szokták visszavezetni, talán helytelenül, mivel az endokrin betegségeket kísérő elhízás aránylag ritka, esetleg Cushing szindróma (a mellékvese működészavara), vagy a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis), illetve még néhány egyéb betegség esetén fordul elő, ám ezek nagyon jellegzetes, jól felismerhető jegyeket mutatnak.
Az elhízás egyszerű formájához, amely csupán a sok evés vagy a kevés mozgás következménye (ülő foglalkozás, fekvésre kényszerítő betegség, autón járás gyaloglás helyett, bőséges étkezés, zsíros étrend, lelki bánat stb.) gyakran társulnak egyéb okok is.
A túlsúly leggyakrabban az ún. cerebralis elhízás következménye, melyben az étvágy és a zsírraktározás közötti agyi szabályozás zavara játszik szerepet.
Gyakran alkati elhízás formájában jelenik meg, ritkábban idegrendszeri betegségekhez csatlakozik (encephalitis, tumor). Az elhízás e formája egyenletes, az egész testre kiterjedő, legnagyobb mértékű mégis a mellen, hason, fartájékon, combon, felkaron és az arcon. (Cushing szindrómában a fartájék, a comb és a felkar aránylag vékony marad!)
Az elhízás valós oka sokkal összetettebb, keletkezésében az étvágynak, az étkezési szokásoknak, az elfogyasztott élelmiszer minőségének, az átlagos energia-leadásnak, és a zsírszövet mobilizálhatóságának egyaránt meghatározó szerepe van. Az Egyesült Államokban több mint 5 millió olyan felnőttet tartanak számon, akinek testtömege több mint 20 %-kal meghaladja az ideális értéket. Ha valaki naponta csak 50 Kcal-val (pl. 5 db zsírban sütött nagyobb burgonyaszelet vagy 1,1 dl kóla) fogyaszt többet, mint amennyit lead, akkor 10 év alatt a testtömege 22 kg-mal fog gyarapodni.
Magyarországon minden harmadik ember elhízott (beleértve a gyerekeket is)!
A különféle fogyókúrás módszerek sikeressége az elhízás fajtájának függvényében eltérő lehet. Az ún. exogén elhízásban – amely a fokozott táplálékbevitel vagy a mozgás hiányából származik – egyes fogyókúra típusok feltétlenül hatásosak.

cerebrális elhízásban a fogyókúrával nagy nehezen leadott kilókat az ember a kúra abbahagyása után sajnos nagyon gyorsan visszaszerzi, ezért ez esetben a kalóriaszegény étrendet hosszan, nemegyszer az egész élet folyamán be kell tartani.
A fogyókúrás diétát mindig az egyén korának, nemének, alkatához igazodó szükségletének megfelelően kell összeállítani, de nem követünk el hibát akkor sem, ha mindentől függetlenül napi kb. 1000 kalóriát javaslunk. Alkalmazhatunk ennél kevesebb kalóriát tartalmazó étrendet is, egészen az ún. null-diétáig, a teljes koplalásig, de ezt csak orvosi felügyelet mellett tehetjük meg. Hatásos lehet a heti egy-két koplaló nap is, amikor csak egy kevés gyümölcsöt és folyadékot fogyasztunk.

Narancsbőr – cellulitis

A cellulitis a bőr alatti zsírlerakódás egy speciális formája, melyben a nem közömbösített toxin- és salakanyagok megbújnak. A salakanyagok felhalmozódásának hatására a szövetekben parányi víz-, zsír- és salakzárványok keletkeznek, melyektől igen nehéz szabadulni.
Mintegy 75 %-ban nyers ételeket tartalmazó étrenddel (pl. narancs, grapefruit, céklalé, kékalga, zeller, stb.) megelőzhető a narancsbőr kialakulása, illetve meg is szüntethető a már kialakult állapot. A narancsbőr kezelés hatékonyságát külsőleg masszázzsal, nyirokmasszázzsal is elősegíthetjük, ennek eredményeként javul a nyirokrendszer működése, csökken a bőr alatti zsírszövetek salakanyag-koncentrációja, a káros anyagcsere termékek könnyebben eltávolíthatóvá válnak.

Dr. Hussein A. Jabbar
Tel.: 06-20/324-82-22

|   Miért leszünk kövérek?   |   Kövér vagy elhízott   |

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
   
 
Még a nagymamám is ette gyerekkorában