Barát vagy ellenség?

A Candida fertőzés
dilemmái…

Mai civilizált világunkban nem fér kétség az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatások sokaságához: bizonytalanság, stressz, étkezési szokásaink megváltozása – az élelmiszerek minőségéről és a hozzáadott adalékokról nem is beszélve –, ami minden bizonnyal hozzájárul belső egyensúlyunk felbomlásához.

Szervezetünk belső egyensúlyához ugyanúgy hozzátartoznak a „rosz-szindulatú” baktériumok, mint a hasznosak. A civilizáció csapdái sajnos felborítják az egyensúlyt a hasznos baktérium flóra rovására, amely egyébként megzabolázza a rosszindulatú baktériumok (pl. a Candida) túlszaporodását, s ezáltal a szervezetünkben kis mennyiségben lévő Candida albicans telepek elszaporodnak nyálkahártyáinkon.

Mi is valójában a Candida?

A Candida albicans a sarjadzó gombák egyik legelterjedtebb faja, melynek számos törzse van. A korábban szájpenészként is ismert C. albicansz ma szinte rejtett népbetegségként jelentkezik, számos egyéb kórtünet kiváltó okaként is.
A Candida születésünktől kezdve megtalálja nyálkahártyáinkon (emésztőtraktus, hüvelyfal) a számára legkedvezőbb helyet, és ott megtelepszik. Szabályozottan a Candida gombatelepek nem okozhatnak panaszt, s szívesen látott barátaink maradhatnak, de túlszaporodásuk – s az általuk kibocsátott sokféle mérgező anyag – számtalan tünetet okozhat, így válnak ellenségünkké. Mivel környezetünkben mindenhol megtalálhatók, az emberek nap, mint nap érintkeznek velük, a levegő belégzésével, s az ételek fogyasztásával is. Alapjában véve csak akkor okozhatnak gondot, ha a szervezetben elszaporodva felborítják a kényes egyensúlyt. Elburjánzásuk nyomán sokféle, igen változatos egészségügyi probléma keletkezhet.

Kiket érinthet a Candida fertőzés?

A gombás fertőzések a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a nőknél fordulhatnak elő (elsősorban vaginális betegség formájában), hanem a férfiakat és a gyerekeket egyaránt érintik, hiszen a Candida fő élőhelye a bélcsatorna. Mindazok az emberek ki vannak téve e fertőzésnek, akiknél az immunrendszer legyengült vagy legyengített, illetve hosszú ideig tartó antibiotikumos kezelés alatt álltak. Így az idős emberek, a tartós betegségben szenvedők és a gyenge immunitással rendelkező gyerekek a leginkább érintettek a fertőzésben. A gombafertőzés gyakran jelentkezik azoknál, akik túlzott lelki tehernek, stresszhatásnak vannak kitéve, vagy túlfeszített életmódot folytatnak.

A Candida külső megjelenési formái: a korpásodás, a hámló bőr, a hüvelyi váladék, az ágyék környéki, illetve a hajlatok gombásodása, a lábujjak közti gombafertőzés, felnőttek esetében a vastagon, fehér lepedékkel fedett nyelv, gyermekeknél pedig a hiperaktivitás, a gyakori hasfájás, bélgörcs és a szájüregben megjelenő afták.

Tünetei:

A Candida számtalan álarc mögé rejtőzik, ezért a szakember számára a candidiasis diagnosztizálása igen nehéz. Legtöbbször hiányoznak a tipikus tünetek, máskor olyan módon lépnek fel, hogy első látásra egyáltalán nem lehet Candidára következtetni. Így gyakran előfordul, hogy a beteget más szakorvosi kezelésre küldik, mivel a rossz közérzet, a depresszió és általában pszichoszomatikus panaszok állnak előtérben. A tünetek természetesen a fajra jellemzően kibocsátott méreganyagok által kiváltott reakciók tükrében sokfélék lehetnek:

 • haspuffadás, hasfájás, gyomorégés, bélgörcs, rossz lehelet, székrekedés vagy hasmenés, végbél környéki viszketés;
 • emlékezetzavar, alvászavar, zaklatott álmok, a koncentrálóképesség csökkenés, erős fáradtság, levertség, depresszió, labilis kedélyállapot;
 • allergiás reakciók, élelmiszer allergia, bőrkiütés, a bőr kivörösödése, ekcéma, bőrviszketés;
 • látászavarok (homályos látás, kettős látás stb.);
 • a felső légutak gyakori gyulladása;
 • hólyaghurut, makacs és ismétlődő prosztatagyulladás, hüvelyi folyás, a petefészek cisztás megbetegedése, krónikus nőgyógyászati panaszokat követően akár a meddőség is kialakulhat

A Candida kimutatása:

A Candida kimutatása többféleképpen történhet, de tekintettel arra, hogy a Candida a bélflóránk szerves részét képezi, annak kimutatása bárkinél pozitív eredményt adhat attól függetlenül, hogy okoz-e panaszt vagy sem. A Candida jelenléte kimutatható a test valamennyi nyálkahártyájából, testnedvből, kaparékból, székletből. A legmegbízhatóbb módszer a vérsavóból történő Candida ellenes antitest kimutatása. Bár ennél a módszernél is fennáll annak a veszélye, hogy a teszt negatív eredményt mutat, de a fertőzés mégis fennáll. Ilyen esetekben a beteg ember immunrendszere már annyira legyengült, hogy képtelen kimutatható mennyiségű gomba-ellenes antitestek előállítására.

A candidiasis kezelése:

A gombafertőzés kezelésére a szakértők többféle módszert javasolnak, de engedjék meg, hogy konkrét készítmények reklámozása helyett csak a kezelés irányelveit ismertessem:

 • elsődleges feladat saját immunrendszerünk megerősítése, melynek számtalan módszere áll rendelkezésünkre;
 • bélflóránk helyreállítására fogyasszunk bélbaktérium készítményeket;
 • csökkentsük a szervezetünkben felgyülemlett méreganyagok koncentrációját tisztító, méregtelenítő teákkal, készítményekkel;
 • gombaellenes szerek fogyasztásával indíthatunk offenzívát a gombatelepek felszámolására;
 • a legnagyobb önfegyelmet követelő előírás: a szigorú diéta, melynek célja, hogy a gombák eledelének kiiktatásával csökkentsük a szervezet elsavasodásának mértékét.

Tapasztalatok:

A candidiasis gyógyítása során szerzett közel húszéves tapasztalatomból most - a lap témájához igazodva – csak a családtervezést nehezítő nőgyógyászati kérdésekre térek ki.
A cadidiasis okozta krónikus nőgyógyászati panaszok esetén nagy mértékben megnő a meddőség kialakulásának kockázata. Amennyiben a sterilitásban szenvedő nőknél a rendelkezésre álló vizsgálati módszerek teljesen negatív eredményt mutatnak, s a férjnél is minden rendben találtatik, akkor célszerű a kórelőzménynél a candidiasisra is gondolni.
Eddigi vizsgálatok szerint maga a Candida is okozhat hormonzavart – a látható tünetek mellett –, de önmagában a progeszteron-szint kóros csökkenése is túlszaporodásra készteti a candida kolóniát a hüvely nyálkahártyájában (ezt ugyan ez idáig tudományosan még nem sikerült bizonyítani). Ezen kívül ál-landó lobos állapotot idézhet elő a kismedencében, károsítva a méhnyálkahártyát, gátolva ezzel a fogamzást és a beágyazódást is. Fentieken kívül a Candida még funkcionális zavarokat is okozhat a petefészekben, sőt előidézheti cisztás megbetegedések kialakulását is.
Az ez idáig kezelt 94 meddő asszony közül – kizárólag a candidiasis gyógyításának, és a petefészek egyensúlyi állapotának helyreállítása eredményeként – már 75-en örülhettek a gyermekáldásnak, 75 baba született és a 76. mama már 24. hetes terhes.

(Szakirodalom a szerzőnél megtalálható)
 
Dr. Hussein A. Jabbar
Tel.: 06-20-324-8222

E témában 2004. április 16-án a Duna Televízió Kalendárium c. műsorának vendége: Dr. Hussein A. Jabbar

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk