|   Csupán szépséghiba…?   |   Hogyan legyek szép és szexis?   |

Csupán szépséghiba…?

Beköszöntött a tavasz! Valamennyien örülünk a napsugaraknak. Végre, a sok hideg, borús nap után szinte kívánjuk, hogy arcunkat a nap felé fordítva napfürdőzzünk. Sokan nem is gondolnák, hogy hány embernek jelent problémát ez a kellemes napfény! Megjelennek a szeplők, melyeket a kívülálló kedves, vidám egyéniséget kölcsönző külső jelként értékel, ugyanakkor viselőjének megannyi pszichés problémát okozhatnak. Sötétebbé válnak a májfoltok, s a pigment-hiányos területek könnyen leéghetnek, de még folytathatnám a különböző tünetek sorát.

Nagyon sok olyan bőrgyógyászati betegség létezik, amely napfény hatására alakul ki, vagy attól rosszabbodik. Mindennapos gyakorlatom alapján úgy látom, hogy egyre gyakoribbá válik, egyre több nőnek okoz problémát a májfolt (chloasma), ezért térjünk ki most részletesebben erre a panaszra. Különítsük el ezt az elváltozást az időskori májfolttól (lentigo), mely az évek során elszenvedett napfényártalom következtében alakul ki, különálló, sötétbarna foltocskák képében jelentkezik, főleg a kézháton, alkaron, de előfordul az arcon is.

A chloasma (melyet szintén májfoltnak nevezünk) az arcon jelentkezik, típusosan a két orcán, az orrgyök feletti területen, a homlokon, valamint a száj körül, összefüggő, halványbarnán pigmentált foltok képében. Napfény hatására sötétebbé, erőteljesebbé válik.

Régebben, főként terhesség alatt észleltük e foltok megjelenését (ilyen esetekben a szülés után spontán visszafejlődik az elváltozás), manapság azonban egyre több fiatal lány és középkorú nő arcán is megjelenik.

A chloasma pontos háttere még nem tisztázott. Tény, hogy a hámréteg alsó sejtsorában a melanin (bőrfesték) mennyisége megnő, ami azt jelenti, hogy a melanin-termelő sejtek több pigmentet állítanak elő. Vajon mitől indul be ez a fokozott pigment-termelés? A melanin-termelés neuroendocrin szabályozás alatt áll. Ez azt jelenti, hogy a belső elválasztású mirigyek és az idegrendszer szoros kapcsolata, egységes működési rendszere szabályozza azt. Az agyalapi mirigy elülső lebenyében képződik egy hormon (MSH = melanocyta stimuláló hormon), amely a melanin-termelő sejtek aktivitását fokozza. Bizonyos endokrinológiai betegségekben, valamint a terhesség során ez a hormon nagyobb mennyiségben képződik és fokozott pigment-képződést okoz. Ez a pigmentáció testszerte jelentkezik. Chloasma esetében a megnövekedett ösztrogénszintet teszik felelőssé a felszaporodott bőrfestékért, ugyanis az ösztrogének és a progeszteron serkentik a pigmenttermelő sejtek működését. Így érthető, hogy ez a bőrfolyamat miért terhesség során jelenik meg, valamint az is, hogy a hormonális fogamzásgátlók szedése (amelyek a terhességhez hasonló hormonális állapotot tartanak fenn) is beindíthatja a tünetek megjelenését. Bizonyos májbetegségek esetén a máj nem képes lebontani az ösztrogént és a progeszteront, így ezek szintje magasabb lesz a szervezetben. Ez szintén kiváltója lehet a májfolt megjelenésének. Bizonyos gyógyszerek ugyanezt a lebontást gátolva szintén előidézhetik a bőrpigmentációt. Ez az elmélet elég logikusnak tűnik, de nem magyarázza azt, hogy miért csak az arcon alakul ki ez a folyamat, hiszen ha az egész testet éri a napfény, ezek a foltocskák akkor is csak az arcon jelennek meg. Mindezek alapján egyértelmű, hogy chloasma jelentkezése esetén nézzünk utána, hogy mi lehet a kiváltó faktor. A fogamzásgátló szedését jobb felfüggeszteni, az esetleges okozóként szóba jövő gyógyszert felcserélni más kémiai szerkezetűre, laborvizsgálatokkal ellenőrizni a májműködést. A gyakorlatban időnként tapasztaljuk, hogy a leggondosabb vizsgálatok ellenére sem lehet megtalálni a kiváltó okot. Ilyenkor felmerül a lelki tényezők szerepe. Hiszen ahogy a hormonális változások hatással vannak lelki életünkre, úgy egy hosszasan fennálló, tartós pszichés zavart okozó állapot miért ne hathatna a belső elválasztású mirigyek szabályozásra?

A májfolt kezelése nem könnyű feladat, sok türelmet igényel. Léteznek különböző fehérítő kenőcsök, hámlasztószerek, valamint a lézeres eltávolítás, melynek az az elve, hogy a lézerfény specifikusan elnyelődik a melaninban, s a keletkező hő hatására a melanintartalmú hámsejtek elpusztulnak. Ezek az eljárások tünetileg kezelik ezt a bőrelváltozást. Fontos mindezek mellett szigorú fényvédelem. Olyan fényvédőt használjunk, mely mind az UV-A, mind az UV-B sugarakat kiszűri.

 
Dr. Medgyesi Eugénia
Bejelentkezés – tel.: 203-00-91
KELTEX-MED Kft.

|   Csupán szépséghiba…?   |   Hogyan legyek szép és szexis?   |

 

Hogyan legyek
szép és szexis?

A serdülőkor jellegzetes „szépséghibája”, bőrelváltozása a mitesszer és a pattanás, mely ritkábban ugyan, de más életkorokban is létrejöhet. Igen találó a görög eredetű „achne” elnevezés, amely olyan csúcsot jelent, ami nem oda való, hiszen senki sem fogadja örömmel az arcán megjelenő, ott éktelenkedő kiemelkedéseket.

A faggyútermelés beindulása tagadhatatlanul hormonális rendszerünk, felnőtté válásunk folyamatának része. A nemi jellegek sajátos elhatárolódása, kifejlődése a tizenéves korban kezdődik és húszéves korra ölt végleges formát. A faggyúmirigy rendszerek a legnagyobb számban az arcon, a fülek külső hallójárataiban, a mellkason, a két lapocka közötti bőrfelszíneken, a felkaron és a hajas fejbőrön találhatók. Külön kell említeni a lágyékhajlat és a nemi szervek sajátos faggyúmirigyeit, valamint a hónaljak mirigyeit is. Ezek működése jelzi legjobban a nemi érés megindulását.

  A képződő faggyú természetes bőrhőmérsékleten folyékony állapotban van. Termelődésében meghatározó jelentőségűek az örökletes tényezők, de szoros az összefüggés a ciklusos változásokkal, s a női-férfi hormonok arányával is. A száraz típusú bőr alacsony faggyútermelő, míg a zsíros, „seborrheás” bőr a férfi hormonok túlsúlyát jelezheti. Az állapot romlását gyakran a pszichés, lelki tényezők, a tartós szorongások is befolyásolják.

A pattanásos bőr kialakulása a mirigykamrák kivezető csövecskéinek eldugulásával, elzáródásával kezdődik. A szőrtüsző nyílásában kialakult sötétszínű „komedo” könnyen eltávolítható, míg a faggyúmirigy nyílásában lévő szürkeszínű faggyúcsap mélyebben helyezkedik el, nehezebben mozdul. Az elhanyagolt szarucsapok helyén apró bemélyedések keletkezhetnek – gyakran egymás mellett –, s ezek tartósan megmaradnak, nem simulnak egybe bőrünk felszínével. Emiatt fontos, hogy a tizenéves serdülő bőrét már a mitesszerek megjelenésének idején kezdjük el kezelni vagy kezeltetni. Az arcpakolások, a szeszes letörlések segíthetnek a szőrtüszők nyílásainak megnyitásában, és a termelődött faggyú spontán kiürülésében. A „komedok” eltávolítását – főleg ha több van belőlük – bízzuk szakemberre, bár egy fiatal fiút általában igen nehéz elvinni a kozmetikushoz.

Egyetlen tetszeni vágyó fiatalt sem „dob fel”, ha bőre fényesen csillog, haja a gyakori mosás ellenére is zsíros, szálai összetapadnak. Sokan zárkózottá, bizalmatlanná válnak ebben az időszakban, ezért a bőr kezelése mellett a lelki tényezőkre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

kezelés, beavatkozás módját az akne súlyossága határozza meg. Bizonyos és nem nagy felületet érintő elváltozások megfelelő megelőzéssel és helyi kezelésekkel is tünetmentesíthetők. Egyes bőrtípusok a nyári napfény hatására szinte teljesen megszépülnek, az állapot csak az őszi idő beköszöntésével, főleg télen kezd rosszabbodni. A téli időszakban a helyi bőrápolás mellett alkalmazott fénykezelések: szolárium, kvarc stb. is ajánlott. Súlyos esetekben, amikor a faggyúmirigy sejtek felszínén androgén férfi hormonok kötődnek, csak külsőleg alkalmazott készítményekkel szinte alig lehet megállítani a folyamat terjedését, és a későbbi maradandó hegek kialakulását. Az androgén túlsúly megszűntetésére ajánlott készítmények, az anti-androgén fogamzásgátlók vagy az isotretinoin készítmények a szinte teljes tünetmentességet is biztosíthatják a pattanásos bőrűeknek. A faggyúmirigyek nagysága akár 90%-kal is csökkenhet. A súlyos aknés állapot a helyi és a belsőleges kezelés mellett életmódbeli változásokat is igényel. Még nem igazolták a különféle diéták faggyúképződést befolyásoló hatását, de egyes felmérések bizonysága szerint a fiatal emberek több csokoládét, édességet fogyasztanak és alkatukból eredően kissé túlsúlyosak.

A kamaszkorban jelentkező pattanások olykor a lelki fejlődés zavaró tényezőivé is válhatnak. Nem szabad ilyenkor magára hagyni a fiatalt, időben segítségére kell lenni, hogy megjelenésében, kapcsolataiban gátlástalanná tudjon válni. A helyesen kialakított életmód, étrend, a testi és lelki egyensúly fenntartása minden esetben túlsegíti a serdülő tizenévest szembeötlő, zavaró kozmetikai hibáin. A korán elkezdett gondos bőrápolás megelőzheti a súlyosabb állapot kialakulását. Célzott, speciális kezelések ügyében kérjük szakorvos véleményét.

Dr. Major Endre

|   Csupán szépséghiba…?   |   Hogyan legyek szép és szexis?   |

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk