2004 április – május

A hónap kérdése
Mindig a nő a hibás?
A Központi Statisztikai Hivatal népesedési adatai szerint hazánkban 1980 volt az az utolsó esztendő, amikor a lakosság száma még növekedett.
Dr. Erdei Edit PhD.
A lélek mélyén
Anya leszek!?

A felnőttek sok mindenről beszélnek a gyermekeknek – akár családi, akár iskolai környezetben – arról, mi a helyes, mi a helytelen, hogyan illik viselkedni, mit kell elsajátítani, mit kevésbé, hogyan lehet érvényesülni az életben stb. Kevesebbet hallanak arról, mi az élet, mit is jelent a másokért való felelősségvállalás, ha életet adok egy új kis embernek.

Hegedűs Eta – egészségtanító
9 hónap
Magzati emlékeink
Már régóta rendelkezünk tudományos ismeretekkel a méhen belül fejlődő kis „jövevényről”. Eleinte embriónak hívjuk, majd a 12. terhességi héttől magzatnak. Ez egészen a baba megszületéséig tart. A vízválasztó a köldökzsinór átvágása, innentől már önálló életre képes újszülöttről beszélünk.
Dr. Szőnyi György – Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság
Homeopátia
Homeopátiával immunrendszerünkért?
A XXI. század elején, sajnos nagyon sok jel utal arra, hogy immunrendszerünk már nem képes betölteni feladatát. Rohamosan szaporodnak az allergiás-, autoimmun-, és daganatos betegségek, a gyerekek, különösen a közösségbe járók, rengeteget betegeskednek, elképesztő és ijesztő mértékű az antibiotikum-fogyasztás. Az indokolatlan túlműködés és alulműködés egyszerre is megjelenhet, igazolva a rendszer teljes egyensúlyzavarát.
Dr. Molnár Mariann – gyermekorvos-homeopata
Herbárium
Gyógynövények babáknak és mamáknak
– Ánizs – Koriander – Cickafark – Körömvirág – Vadrózsa – Konyhakömény

Prof. Dr. Kéry Ágnes

Fogyókúra
Miért leszünk kövérek
Az elhízás nem más, mint a testzsír mennyiségének megnövekedése, és ehhez társul a zsírmentes testtömeg és a víz mennyiségének emelkedése is. Miért leszünk kövérek?
c. Prof. Dr. Dörnyei József – a kémiai tudományok kandidátusa
Kövér vagy elhízott?
Ne tegyünk különbséget kövér és elhízott ember között! A kövérség fogalmával általában az egészség párosul, míg az elhízással a betegség. Reálisan szemlélve az egészséges kövér embert is betegnek tekintjük, hiszen kövérsége előbb-utóbb kóros tüneteket eredményez. Sokkal könnyebb az elhízást a kezdet kezdetén befolyásolni, amikor látszólag még nem okoz panaszt.
Dr. Hussein A. Jabbar
Candidiasis
A Candida fertőzés dilemmái…

Mai civilizált világunkban nem fér kétség az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatások sokaságához: bizonytalanság, stressz, étkezési szokásaink megváltozása – az élelmiszerek minőségéről és a hozzáadott adalékokról nem is beszélve –, ami minden bizonnyal hozzájárul belső egyensúlyunk felbomlásához.

Dr. Hussein A. Jabbar
Bőrgyógyászat
Csupán szépséghiba…?
Beköszöntött a tavasz! Valamennyien örülünk a napsugaraknak. Végre, a sok hideg, borús nap után szinte kívánjuk, hogy arcunkat a nap felé fordítva napfürdőzzünk. Sokan nem is gondolnák, hogy hány embernek jelent problémát ez a kellemes napfény!
Dr. Medgyesi Eugénia
Hogyan legyek szép és szexis?
A serdülőkor jellegzetes „szépséghibája”, bőrelváltozása a mitesszer és a pattanás, mely ritkábban ugyan, de más életkorokban is létrejöhet. Igen találó a görög eredetű „achne” elnevezés, amely olyan csúcsot jelent, ami nem oda való, hiszen senki sem fogadja örömmel az arcán megjelenő, ott éktelenkedő kiemelkedéseket.
Dr. Major Endre
Kamaszkor
Jobb félni…
Azt hiszed, te nem vagy az AIDS-et okozó HIV fertőzés veszélyének kitéve? Lehet, hogy újra el kellene ezen gondolkodnod. Sokan azok közül, akik ma HIV fertőzöttek, szintén így vélekedtek. A legtöbben nem is tudtak az AIDS-ről vagy arról, hogy milyen módon kerülhetik el a HIV fertőzést. Neked tudnod kell, hiszen te megvédheted magad!
Prof. Dr. Kisgyörgy János
A kamaszkori szexualitás útjai
A gyerekek kiskamasz korban, a nemi érés beindulásával feszültségeik csökkentésére találják alkalmasnak nemi szervük ingerlését. Ezt még nem nevezhetjük szexualitásnak, mert az ennél sokkal többet jelent! Aki megáll ennél a fázisnál, az nagyon sok mindent kihagy az életéből.
Dr. Pándy Mária – szexuálpszihológus
Természetgyógyászat
Kismedence – nagy baj?
Ha a hagyományos európai orvoslás mellett kissé elmélyedünk az ősi keleti filozófiákon alapuló gyógymódokban, mindjárt világossá válik számunkra, hogy még mindig nem ismerjük eléggé testünket, szervezetünket – erre utal címünk látszólagos ellentmondása is.
Béky László
Kardiológia
Vese ügyeink
Nem véletlenül mondjuk a titkos gondolatainkat megérző emberekre, hogy „a vesénkbe lát"! Szerveink egyike sem rendelkezik olyan finom szabályozó rendszerrel, mint a vese. Működésének legismertebb oldala a méregtelenítés, pedig részt vesz a vérképzés közvetlen hormonális irányításában és szöveteink kémiai közegének szabályozásában is. Ezeket a feladatokat csak megfelelő vér átáramlás mellett képes ellátni. Ezért érthető és talán nem meglepő, hogy elégtelen működése esetén képes a vér átfolyásának növelésére, melyet a vérnyomás emelésével tud biztosítani.
Dr. Polyák József – belgyógyász, kardiológus
Egészségposta
Reggel mint a király…!
Ne légy olyan epés!

Béky László

Újdonságok
ÚJDONSÁGOK az egészségért
Most induló ÚJDONSÁG ROVATUNKKAL szeretnénk segítséget nyújtani, hogy Ön már az első pillanatban tudomást szerezzen a megjelenő újdonságokról, a boltok polcain meglátva már ismerősként tekintsen a vadonatúj címkékre is, s tudja, mit rejtenek a dobozok, a tégelyek. Mi csupán megkönnyítjük az eligazodást, ám a termékek megítélését, kipróbálásuk után a véleményalkotást már Önre bízzuk!
Környezetünk
Eljegesedés vagy globális felmelegedés?
Az évek múlásával mind gyakrabban tűnik úgy, hogy eltűnnek az évszakok, egyszerre nőtt az aszály és az árvíz veszélye, korábban nem ismert időjárási katasztrófák érik el hazánkat. E kérdések földi léptékű kapcsolódásait világítja meg lapunknak dr. Mika János éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.
Dr. Mika János
Asztrológia
Asztrológiai útmutató gyermekekhez
A régi bölcsek tudták, hogy semmit sem érdemes késleltetni, de ugyanúgy siettetni sem szabad, s ez kiemelten vonatkozik a szülésre, az új élet világrajöttére.
Németh Ágnes – okleveles asztrológus
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk