Meglátni és
megszeretni?

 
A pszichológusok
a biológusokkal karöltve többször keresték már annak
a csodálatos és mámorító érzésnek a vegyületét, annak
a szédült érzelmi állapotnak
a magyarázatát, amit szerelemnek nevezünk. Szerencsére csak részben találták meg, így még mindig nem lehet pénzért venni
ezt az érzést!


 
Ha hisszük, ha nem, a legfontosabb párválasztó szervünk az orr. (Most tekintsünk el az anyagi és egyéb „racionális” megfontolásoktól). A szaglóhám közvetlen kapcsolatban áll agyunk legősibb részével, és egy-egy illat azonnal emlékeket, érzelmeket kelt. (Gondoljunk csak a karácsonyi készülődés illatára!) Már az érintés előtt dolgozni kezdenek érzékeink. Az emberi test szaga ugyanúgy egyedi, mint az ujjlenyomata, szerelemgerjesztő hatása régóta ismert. Kísérletekkel igazolták, hogy a férfiak testszaga jó hatással van a nők menstruációs ciklusára, egyenletesebbé teszi azt. Az emberi izzadság feromonokat tartalmaz, melyek nyugtató hatással vannak az ellenkező nemre. A kutatók azt is kimutatták, hogy azok szagát találjuk kellemesebbnek, akiknek immunrendszere a miénktől eltérő. Ez elősegíti, hogy leendő gyermekeinknek jobb esélye legyen a betegségek leküzdésére. Ezek a feromonok illatanyagokkal nem nyomhatók el, hiába használunk parfümöt, dezodort, vagy mossuk le a szagokat.

A csók

A csimpánzok is megcsókolják egymást. Valószínűleg ez a szagolgatásból fejlődött ki. Az embereknél a világon mindenütt megtalálható a csókolózás szokása. Az ajkunk nagyon érzékeny szervünk, már csecsemőkorban is a megismerés eszközét jelenti. Az agy tapintási ingereket feldolgozó részében több idegsejt tartozik az ajkakhoz, mint testünk bármely más részéhez. Amikor ajkaink érintkeznek, a hatás: szédítő! Csókolózás közben szerencsére nem gondolunk arra, hogy ilyenkor amfetamin, feniletilamin (ópiumszármazékok), valamint endorfinok és oxitocin szabadul fel szervezetünk „vegykonyhájából”. Egy csók már kész drogozásnak számít! Az előbbi vegyületek közül a feniletilamin miatt feldobottak, izgatottak és szédülősek leszünk, míg az endorfinok felvidítanak és ellazítanak. Az oxitocin már érintés hatására elkezd termelődni, hatására minél többet érintjük egymást, annál több érintésre vágyunk. Az oxitocin váltja ki a szülés utáni méhösszehúzódásokat, összeköti a gyermeket az anyával, de a szerelmeseket is egymással. Egyes nők már csókolózás hatására is képesek eljutni az orgazmusig. Ha már a vegyületeknél tartunk: az agyban felszabaduló dopamin, norepimefrin szerotonin és efea hatására könnyelműbbé, kicsit ügyetlenné válunk. E vegyületek közül néhányat a csokoládé is tartalmaz, nem csoda, hogy akik magányosak vagy szomorúak, sokkal többet fogyasztanak belőle. Pácienseimnek is ajánlani szoktam, hogy csak akkor nyúljanak gyógyszerhez, ha már a csoki sem segít.

Az agy

A képzelet a szexualitás legfontosabb segédeszköze. Gondolataink a testi ingerléstől függetlenül fokozhatják vagy gátolhatják szexuális működéseinket. Alapvető szexuális vágyaink a képzeletben mutatkozhatnak meg leghamarabb.
Nem is hinnénk, hogy már egészen kicsi korunkban kialakul bennünk egy kép a nekünk legjobban megfelelő párról. A szerelmesek erre rá is szoktak döbbenni! „Gyerekkorom óta téged kereslek!” – mondják egymásnak (lehet, hogy egy életben többször is!?).

A látás

A férfiaknak fontosabb a vizuális élmény, mint a nőknek (a női test látványára nő a férfiak tesztoszteron szintje). Valószínűleg ez magyarázza a pornográfia sikerét!
A nők elsődleges biológiai programja, a gyermek kihordása és felnevelése miatt számukra feltétlenül szükséges az érzelmi kötődés. Ugyancsak fontos a hangulat és a történet is, a szex köré épített romantika. Így kerülnek molekuláris hullámvasútra a romantikus regények női olvasói, mikor a történet erős átélése közepette képzeletük valóban megemeli endorfin szintjüket. Biztos sikerként ajánlhatom ezeket a regényeket azon férfiaknak, akik nem tudják, hogyan hódítsanak meg egy hölgyet.

 
Make Love not Drog! – Szeretkezz, ne drogozz!
 

Testünk és agyunk gondoskodik azon kémiai anyagok termeléséről, melyektől boldognak és feldobottnak érezzük magunkat. A drogfüggők feleslegesen károsítják önmagukat, mert drogozás után szervezetük leállítja saját kémiai anyagainak termelését, és már azért is folytatniuk kell a drogok használatát, hogy elviselhetően érezzék magukat. Tény, hogy a szerelem is a drogokhoz hasonló anyagokat állít elő a szervezetben, ennek tudatában talán nem lesz nehéz a választás…

Dr. Pándy Mária
szexuálpszichológus
Tel.: 06-1 / 291-4308

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk