Ízületek és fertőzések

Az immunrendszer kudarca

Gyakran furcsán néznek a reumatológusra, amikor ízületi panaszok miatt hozzá forduló betegét gégészeti, szemészeti, urológiai vagy egyéb szakvizsgálatra küldi fertőzéses góc után kutatva.
Mi köze a fertőzéseknek a mozgásszervi panaszokhoz?

A gyulladásos eredetű ízületi betegségeket a gyógymód szempontjából fontos elkülöníteni a krónikus sokízületi gyulladástól (rheumatoid arthitis), melyről már esett szó e lap oldalain. A fertőzéssel összefüggésbe hozható ízületi bántalmakat gyűjtőnéven „seronegatív” spondartritiseknek (SNSA) nevezzük. Ezek olyan csigolyákat és egyéb ízületeket érintő gyulladásos folyamatok, melyek tünetek szempontjából még hasonlíthatnak is a fent említett betegségre, de nem mutatható ki „ún.” reuma faktor.

Ezek egyik csoportjánál a fertőzést okozó baktérium vagy vírus direkt módon betegíti meg az ízületet (pl. fertőzött, nyílt sérülés esetén). E súlyos heveny állapot korai stádiumában a gyulladás általános tünetei mellett a röntgenvizsgálat csontízületi változást még nem mutat.

Időben elkezdett antibiotikus kezeléssel az állapot megszüntethető. Későn felismert vagy elhanyagolt, nem kikezelt esetekben súlyos ízületi elváltozások következhetnek be.

 

Jellemzően átmeneti ízületi panaszokat okoznak egyes vírusok – pl. a rózsahimlő, néhány felső légúti fertőzést okozó, valamint a hepatitis B vírusa is. A fájdalmak a fertőzés lezajlását követően legtöbbször maradéktalanul, spontán elmúlnak.

másik nagy csoportnál az ízületekben kórokozó nem mutatható ki. Ezen ún. reaktív arthitisek esetén a góckutatás a megelőző, már lezajlott fertőző betegségek és a későbbi ízületi panaszok kapcsolatát keresi. Legismertebb formája az ún. reumás láz, amely Streptococcus fertőzés miatt kialakult torok-, mandulagyulladással indul, majd ezt átmeneti javulás után, 1-2 hét múlva a test különböző részein megjelenő ízületi gyulladás, szívizomgyulladás, esetleg vesepanaszok követik.

Bár kezdetben a legkomolyabb panaszt az ízületek fájdalma jelenti, a valódi veszélyt mégis a szívizomgyulladás kialakulása képezi. Ezért fontos a látszólag banális felső légúti hurutok esetén annak szakszerű eldöntése, hogy a torokfájást banális vírusfertőzés vagy pedig gennykeltő baktérium (pl. Streptococcus) okozta, hiszen az egyiknél teljesen fölösleges az antibiotikus kezelés, a másiknál viszont igencsak szükséges. A néhány napos pihenés, a vitaminok szedése azonban mindkét esetben indokolt. A reumás láz felismerése és kezelése ma már nem okoz gondot, ám annak megelőzése, elkerülése lenne az elsődleges cél.

Sokkal több váratlan problémát okoznak a különféle bélrendszeri fertőzések után fellépő ízületi gyulladások. A salmonella fertőzések vagy a vérhas utáni ízületi gyulladás könnyen felismerhető, az összefüggés általában világos, de az antibiotikus kezelés végeredménye az immunrendszeri összefüggések miatt ez esetben is kérdéses lehet. Igazi fejtörést okoz azonban néhány olyan baktériumfertőzés (Yersinia, Campylobacter stb.), amely a páciens számára alig észrevehető panaszt, esetleg egy egyszerű hasmenést okoz, majd spontán meggyógyul, ám a fertőzés késői következményeként, néhány hét múlva ízületi panaszok kezdődnek. Ilyenkor a vélt összefüggést csak a vérnek a gyanított kórokozó miatt termelt ellenanyag szintje bizonyíthatja. Igen nagy azon kórokozók száma, melyek szexuális úton terjednek, és kezdetben enyhe vagy súlyosabb nemi betegségeket okoznak. A klasszikus nemi betegségek (tripper, vérbaj) okozta ízületi panaszok mellett számos nem bakteriális fertőzés is okozhat reaktív arthritist, amely szexuális fertőzésre vezethető vissza.

A tünetek rendkívül változatosak, gyakran érintik a csípő-, térd- vagy bokaízületeket, s az eredeti okot a részletes urológiai, nemi beteg gondozói vizsgálat, valamint ugyancsak az ellenanyagszint-mérés segít kideríteni. Az esetek mintegy 80%-ában bizonyos szöveti antigén típus kimutatható, vagyis immungenetikailag fogékonyabbak az ilyen reaktív arthritisben szenvedők. A szervezetben tartósan meglévő gócok: a szuvas, gennyes fogak, a krónikus mandula- és arcüreggyulladás, vagy a krónikus epehólyag gyulladás is oka lehet annak, hogy időnként a véráram útján baktérium kerüljön az ízületi üregbe, és ha a szervezet egyébként is legyengült állapotban van, hogy ott gyulladást okozzon. Specifikus gyógymódja ezeknek az ízületi panaszoknak nincsen. A fennálló fertőzést mindenképpen meg kell szűntetni, az ízületeket nyugalomba kell helyezni, s rajtuk helyi kezelést alkalmazni, emellett egy általános gyulladásellenes terápia is indokolt.  

Összefoglalva elmondható, hogy a heveny vagy krónikus fertőző betegségek illetve gócok közvetlen vagy közvetett módon ízületi ártalmak elindítói lehetnek. Erre tekintettel ajánlott a szervezet energiaállapotának, kondíciójának folyamatos karbantartása, a látszólag egyszerűnek tűnő fertőzéses állapotok gondos kezelése, és a biztonságos szexuális partnerkapcsolat megteremtése.

Dr. Kricsfalvi Péter

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk