|   Tradicionális thai-masszázs   |   Nevető tanfolyam   |

Ősi gyógymódok

Tradicionális
thai-masszázs

Thaiföld a mosoly országa. Miről ismerhetünk fel egy thai embert?
Mindig mosolyog. Meditáció, türelem, kedvesség jellemző erre a népre.
A thai-masszázs gyökerei nem Thaiföldre, hanem Indiába nyúlnak vissza. Alapítója Buddha kortársa volt, a legendás Jivaka Kumar Bhacchat, aki a masszázson kívül a növények és ásványok gyógyító erejét, valamint a hidroterápiát is felhasználta. Még manapság is sokan őt tartják az „orvoslás atyjának”.

  Még az 1700-as évekből maradt ránk az a 60 rajz a thai-masszázsról, melyeket Bangokban a What Pho templom falába vésve láthatunk. Az ábrákon a különböző energiavonalak mentén jelölték meg a terápiás pontokat. Eszerint 10 energiavonal, azaz „Sen” létezik, amelyek hasonlóak a meridiánokhoz. A megfelelő gyakorlattal rendelkező masszőrök érzik, esetenként látják is ezeket az energiavonalakat. Régen a masz-százsnál az anatómiai ismeretek nem játszottak szerepet, mivel a boncolás sokáig tilos volt Thaiföldön. Ezzel szemben a gyógyítóknak nagyon jó a belső „látásuk”, érzékelésük, tapintásuk, amit meditációval fejlesztettek ki.

Az igazi thai-masszázs több száz fogása a „csontkovácsok bibliájának” tekinthető. Nem csak a fizikai testtel, hanem az ember „energiatestével” is foglalkozik, amely energiavonalak tömegéből, s az ezeket alkotó állítólag 72000 energiapontból áll. Ezeken keresztül történik a kozmikus energia cseréje. Ha az energiaáramlásban zavarok keletkeznek, az elégtelen Prána-energia ellátás hosz-szabb távon betegséghez vezethet.

A thai-masszázs az ősi hagyományok szerint kiválóan alkalmas egyes betegségek megelőzésére és gyógyítására is. A meridiánokban és ízületekben lévő energiablokkok felszabadításával helyreáll a harmónia mind a fizikai, mind az energetikai testben. Az összes ízület finom mozdulatokkal a helyére igazítható, így ezek után köny-nyűnek, felszabadultnak érezzük magunkat, mozgásunkat semmi nem gátolja.  

A kezelés a masz-szőrtől végig komoly, meditatív ráhangolódást és koncentrációt igényel. Alapvető kritérium, hogy fájdalmat sohasem okozhatunk, ha ezt betartjuk, nem állhat fenn baleset veszélye. Mindig lassan és intenzíven dolgozunk, az alkalmankénti 2-2,5 órás masszázs az egész testre kiterjed. A masszőr a lehető legkisebb erőkifejtéssel akkor a leghatékonyabb, ha nem a fizikai energiáját, hanem a testsúlyát, tehát mindig annyi testsúlyráhelyezéssel dolgozik, ami a páciensnek még nem okoz fájdalmat, kellemetlen érzetet. Fontos jelzés, ha a masszőr a masszírozás közben elfárad, ebben az esetben biztos, hogy nem jó technikát alkalmaz!

  A masszőr szinte egész testével részt vesz a munkában, dolgozik ujjal, kézfejjel, alkarral, könyökkel, sőt talppal és térddel is. A gyógyító masz-százs a páciens egész testét átdolgozza, szinte „újjá varázsolja”, és a harmónia helyreállításával egyes betegségek szinte nyomtalanul elmúlnak. Aki már művészi fokra fejlesztette ezt az ősi módszert, gyakran „csodának tűnő” gyógyulásokat képes elérni még olyan betegségeknél is, melyeket a hagyományos orvostudomány gyógyíthatatlannak tart, vagy kizárólag műtéti beavatkozással ítél megoldhatónak.

Vegyük például a porckorongsérvet (discus hernia), melynél az esetek 90 %-ában 5-15 kezelés után általában el lehetett kerülni a műtétet, s tapasztalataim szerint a gyógyulás véglegesnek tekinthető. Sokak számára ez hihetetlennek tűnhet, de a páciensek zárójelentései, gyógyulást igazoló leletei megnyugtató bizonyítékkal szolgálnak. Hasonló eredmény érhető el gerincferdülés, lábrövidülés, fej-, nyak-, váll-, hát-, és derékfájdalmak, térd- és bokaproblémák, különféle reumatikus- és ízületi, valamint meszesedéssel összefüggő panaszok esetén is.

Természetes, hogy mindenki számára saját tapasztalatai jelentik a legmeggyőzőbb bizonyítékot, főleg, ha módja nyílik felismerni, hogy minél egyszerűbb egy gyógymód, annál inkább hatásos.

 
Faragó László
természetgyógyász
trad. thai-masszázs tanfolyam
Tel.: 06-30-24-92-420, 06-76-485-430

 


|   Tradicionális thai-masszázs   |   Nevető tanfolyam   |

Nevető tanfolyam

Már nevetni sincs kedve? A legjobb gyógyszer a nevetés!
Újszerű megoldás a feszültségek megszüntetésére.
Éltető lehetőség gyermekeknek, felnőtteknek!

 

Saját traumatikus, testileg–lelkileg diszharmónikus állapotomból kitörve szeretnék segítséget nyújtani mindazon sorstársaimnak, akiknek valamilyen megoldásra váró egészségügyi problémájuk van, és szeretnének bekapcsolódni az „Egészség – Rugalmasság – Szépség – Vidámság” programunkba.

Mindennapos programunk a résztvevők saját, egyéni aktuális problémáira nyújt segítséget gyakorlati tapasztalatokkal és speciális lazító gyakorlatokkal: légzéskontroll, testsúlykontroll, közérzet, higiénia, bőrápolás, táplálkozás, testedzés, pihenés, ellenálló képesség növelése, betegségmegelőzés.

Fontos, hogy felismerjük: mindenki képes a nevetés és örömérzés fejlesztésére. Tudományos kutatások sora bizonyította már, hogy a nevetés és a laza, tudatos, harmonikus mozgás segít a feszültség káros hatásainak a semlegesítésében, s így a gyakorlatok rendszeres végzésével önerőből is megelőzhetjük, hogy olyan mértékű feszültség halmozódjon fel bennünk, amely már problémák kialakulásához is vezet, sőt saját magunk is hozzájárulhatunk egészségi állapotunk javításához. Vegyen részt tevékenyen egészsége helyreállításában és megtartásában!

A program keretében a tudatos egészség irányítása, az optimális testsúly fenntartása, az egészséges táplálkozás elsajátítása, az állandó jó közérzet biztosítása terén a gyakorlati tapasztalatok elsajátítása mellett, megismerkedhet a világ számos országában sikerrel alkalmazott módszerrel.

A programot kiegészítő, kedvcsináló ajánlott irodalom:

  • Dr. Thomas Hanna: Izomkontroll
  • Dr. Madan Kataria (a hahotaklub mozgalom megalapítója):
    Éltető nevetés

Voleczné Gősi Kati
Okleveles fizioterápiás
szakember, nevetés-vezető
HAHOTA KLUB
Jelentkezés, információ:
338-3830, 06 (30) 9-323-704

|   Tradicionális thai-masszázs   |   Nevető tanfolyam   |

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk