Méregtelenítés gyógynövényekkel

Csalán

 

A csalánfélék családjába tartozó nemzetség több mint 40 faja közül a nagy csalán hazánkban mindenütt megtalálható. Gyógynövényként való alkalmazása több mint 2000 évre tekint vissza, s a magyar népi gyógyászatban is kiemelkedő jelentőségű. A csalán levelei, leveles hajtásai, gyökerei és magjai jelentős szerepet töltenek be a modern fitoterápiában is. A levél és a leveles hajtás hatóanyagai között flavonoid vegyületek, klorofill származékok, karotinoidok, vitaminok (C, B csoport, K1), szterolok és ásványi anyagok találhatók. A csalánszőrökben hisztamin és kolin halmozódik fel. A gyökérdrogoknak jelentős a fitoszterol tartalma; magvaiban a jelentős linolsav tartalmú zsírosolaj emelhető ki.

A nagy csalán talán a legerősebb salaktalanító növény, ezért kedvelt alkotórésze a különböző böjtöknek, tisztítókúráknak. A leveleknek, leveles hajtásoknak és gyökereknek egyaránt van vizeletürítést fokozó hatása. A föld feletti részek enyhe anyagcsere-fokozók, a gyökerek gyulladáscsökkentő hatásúak. Teája elősegíti a szervezetben felszaporodott salakanyagok kiürülését, ennek következtében erősíti az immunrendszert, növelheti a fogyókúrák eredményességét. Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert, ezért alkalmazása a vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknál is előnyös.
Hatékony köszvény, ízületi gyulladás, illetve minden fajta reumatikus megbetegedés kezelésére. Salaktalanító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket és egyes bőrbetegségek esetén is előnyös.
A gyökérdrogok készítményeit prosztatagyulladás vagy a prosztata jóindulatú megnagyobbodása kezdeti szakaszában lehet alkalmazni. Kúraszerű fogyasztása lehetőleg más gyógynövényekkel kombinálva ajánlott.
Túladagolásnál gyomorpanaszok, bőrégés fordulhat elő. Várandós anyák, valamint gyógyszeres terápiában részesülők óvatosan, a kezelőorvossal előzetesen konzultálva alkalmazzák.

Aranyvessző

A fitoterápia a fészkes virágzatúak családjába tartozó aranyvessző nemzetség tagjai közül az Európában honos közönséges aranyvesszőt, az Észak-Amerikában őshonos, hazánkba behurcolt és tömegesen előforduló kanadai aranyvesszőt, valamint a magas aranyvesszőt használja
A közönséges aranyvesszőt már a középkorban is nagy becsben tartották. Hazai népgyógyászati alkalmazásáról viszonylag kevés adat ismert.
A fitoterápiában mindhárom faj virágos, leveles hajtásvégeit használják.
Az aranyvessző fajok legjellemzőbb hatóanyagai a flavonoidok, melyek mellett szaponinok, nyálkaanyagok is találhatók.

 

Vizelethajtó hatása mellett jelentős gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonsággal bír. Legfontosabb alkalmazási területe: a különböző húgyúti megbetegedések. Más gyógynövényekkel kombinálva, salaktalanító és testsúlycsökkentő teákban is megtalálhatjuk. Reumás panaszok esetén a szervezet „átmosására” alkalmas termékek alkotórészét is képezi.
Ugyancsak jelentős az aranyvessző a bakteriális húgyúti fertőzések utókezelésében, illetve kiegészítő terápiájában. Ilyenkor nagyobb dózisban, orvosi javaslat alapján helyes alkalmazni. A húgyutakban kifejtett eredményes hatását hármas támadáspontjának köszönheti. Egyrészt bizonyítottan csökkenti az izomtónust, ezáltal görcsoldó hatású, másrészt jelentősen növeli a vizelet kiválasztást, harmadrészt csökkenti a gyulladást és bakteriális fertőzések esetén fokozza az antibiotikumok hatását.

 

Mezei zsurló

A zsurlófélék családjába tartozó mezei zsurló örvösen elágazó, zöld meddőhajtásait használja a gyógyászat. Az ókori szerzők közül Diszkoridesz és Plinius munkáiban olvashatunk legkorábban a zsurlókról. Népgyógyászati felhasználása rendkívül szerteágazó, sokszor ellentmondásos.
Magas kovasav tartalma miatt korábban tisztító, illetőleg csiszoló-szerekben alkalmazták. Magyar nevét onnan kapta, hogy régebben ónedények súrolására is használták. Ezen kívül flavonoid és szaponin tartalma érdemel még említést.

A zsurlófűnek vizelethajtó, enyhe fertőtlenítő, vérzéscsillapító hatása ismert. Ezek miatt hólyaghurut elleni, vesekőképződést megelőző, vizelethajtó, valamint reuma ellenes gyógyteák és készítmények előállítására használják. Vizelethajtó tulajdonsága miatt szinte állandó alkotórésze különböző salaktalanító teáknak és termékeknek. Tömény főzetét külsőleg fagyások kezelésére is alkalmazzák.
Újabban a szilícium szerepének, s a szilíciumhiány következményeinek felismerése kapcsán került az érdeklődés előterébe. A zsurlófűből magas flavonoid-szilícium komplexet tartalmazó készítményeket állítanak elő a szilícium pótlására, a kötőszövet általános állapotának, a bőr, haj és köröm elváltozásainak javítására, sőt a narancsbőr kezelésére is.

Gyermekláncfű

A fészkes virágúak családjába tartozó pongyolapitypang vagy gyermekláncfű közismert évelő növény, amely a tavasz kezdetén sárga virágaival beborítja a réteket, az utak menti árkokat, kiskerteket.
Sokan csak kellemetlen gyomnövénynek tekintik, pedig ennek a tápértékben is gazdag növénynek gyógyító képes-ségét több mint ezer éve ismerik. A magyar népi orvoslásban mindenütt használták. A modern fitoterápiában is elismert, annak ellenére, hogy csupán néhány gyógyszerkönyvben szerepel. Leveleit, gyökereit, esetenként az egész növényt különböző gyógyszerformákban alkalmazzák. A növény valamennyi részében találhatók keserűanyagok, triterpén és flavonoid vegyületek. Jelentős az A- és C-vitamin, valamint kálium tartalma. Gyökerének értékes hatóanyaga az inulin.

 


A gyermekláncfű drogokat a fitoterápiában elsősorban, mint emésztést elősegítő, máj- és epeműködést serkentő, vizelethajtó, vesehomok- és vesekőképződést gátló, szervezetet átmosó, salaktalanító, illetve reumakezelést kiegészítő készítmények alkotórészét használják. Újabb kutatások a növény – triterpén komponensei révén – gyulladáscsökkentő hatását is igazolták.
Kúraszerű alkalmazása többnyire más gyógynövényekkel kombinálva ajánlott. A tavaszi hónapokban általános erősítőszerként is fogyaszthatjuk.

Prof. Dr. Kéry Ágnes

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk