Elhízás, túlsúly…

Teher,
amit cipelünkTúlsúlyunk egész terhe a nehézségi erő következtében – legalábbis függőleges helyzetben – az alsó végtagra nehezedik.
Hosszabb távon ez a mechanikus hatás (arra hajlamos személyeknél) szerepet játszik az alsó végtag mozgásszervi és keringési rendellenességeinek kialakulásában. A fizikai hatáson kívül számolnunk kell még a zsírszövetben keletkező anyagok károsító hatásával is.


 

mozgásszervi betegségek között első helyen a térdízület kopása következtében kialakult degeneratív állapotot, a térdízületi artrózist kell említenünk. Túlsúlyos, elhízott embereknél lényegesen gyakrabban fordul elő, mint normális testsúly esetén – különösen nőknél gyakori. Ezt az állapotot nem szabad összetéveszteni a heveny fizikai behatás (trauma) nyomán kialakult ízületi betegségekkel. Míg előbbi középkorú vagy idősebb emberek esetében fordul elő, utóbbi inkább a fiatalok betegsége.

A másik gyakori degeneratív betegség az alsó végtagon a csípőízületi artrózis. Létrejöttét a túlsúly szintén elősegíti. Néha nehéz elkülöníteni a harmadik mozgásszervi betegségtől, a gerinc kopással járó állapotától, amely gyakran ismételten jelentkezik. Végül meg kell említenünk a bokasüllyedést, amely már gyermekkortól meg tudja keseríteni az életet, és kialakulása nem igényel hosszú időt.

A túlsúly és a keringési szervek elváltozásai elsősorban a gyakori visszértágulat, esetleg trombózis miatt nyerhetnek jelentőséget. Mindkét betegség gyakorinak tekinthető nagyobb fokú elhízás esetén. Ha túlsúlyos a beteg, a hasüregben felszaporodott zsírszövet következtébe nehezített a vénás visszafolyás a végtag felől. Ez különösen nyáron okoz panaszokat, amikor a tágult vénák és a magasabb hőmérséklet miatt jelentősebb lábduzzanat jöhet létre, amely – megtévesztően – a szívelégtelenség jelének is tűnhet. Jellemzője, hogy nem tapasztalható tartós javulás a szívre ható gyógyszerektől vagy a vízhajtóktól. Ebben az esetben a perifériás keringést kell javítani. A jelenség még inkább előtérbe lép tartós ülés vagy autóvezetés, illetve hosszabb utazás során. Ilyenkor gyakran a nyirokkeringés is zavart.

 

Ritkábban társul az elhízáshoz az alsó végtag artériáinak szűkülete, kivéve azt az esetet, ha a végtag artériái a másodlagosan kialakult érelme-szesedés következtében károsodtak. Végül említést kell tennünk a lábujjak, illetve a lágyékhajlat bőrének gombás megbetegedéséről, amely túlsúly esetén gyakrabban fordul elő.

Az elhízott beteg alsóvégtagi panaszainak kezelésében elsődleges teendő a testsúly csökkentése, valamint a fokozott fizikai aktivitás. Ennek néha határt szab az ízületek állapota. Az utóbbi évben víz alatti tornát követően tornatermi gimnasztikával és intenzív gyaloglással sikerült ilyen típusú betegeken jelentős súlycsökkenést elérni. Az alsó végtag mozgatása mind az ízületek funkcióját, mind pedig a keringést jelentősen javíthatja.

Prof. Dr. Halmy László
a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke

 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
   
 
Olvasóink írták - Diétázó receptek