Keresés
Close this search box.

Életmód és diabétesz

//

A 2-es típusú diabétesz a jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan járványszerűen szaporodik – már gyermekek között is. A megbetegedésre számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. Lássuk, melyek ezek!

Életmód és diabétesz

Több kutatás bizonyította, hogy a tartós és fokozottan stresszes állapot az inzulin-rezisztencia megjelenését és csökkent glükóz-toleranciát eredményezhet, amelyek pedig a diabétesz előszobái. A stressz-hormonok egyébként közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre. A stressz tehát – meglévő hajlam, és több kockázati tényező jelenléte esetén – meggyorsítja a cukorbetegség kialakulását!

Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Ha gyakori szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, és akár kisebb-nagyobb túlsúlyt, akár súlyvesztést tapasztalunk, forduljunk orvoshoz! A viszkető bőr, a gyors ütemű látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás, valamint a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás ugyancsak figyelmeztető jelek lehetnek. Gyanúra adhat okot az acetonszagú lehelet, a fogínybetegségek, a bőrfertőzések, a lassú sebgyógyulás, nőknél pedig az elhúzódó hüvelyi gombásodás, férfiaknák a hímvessző gyulladásos betegségei, korai potenciazavar, mind nehezítik a helyzetet.

Megfelelő és idejében elkezdett kezeléssel mind az inzulin-rezisztencia, mind a csökkent glukóz-tolerancia, de még maga a cukorbetegség is visszafordítható lehet. A megoldás tehát – az orvosi kezelés mellett – a kockázati tényezők minél teljesebb kiküszöbölése, egy megfelelő életmód-program kialakításával.

Dr. Marton Anna
kardiológus főorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!