Lábápolás bőrgyógyász szemmel

10 millió lépés

Az emberi lábat Leonardo da Vinci mérnöki mesterműnek, műalkotásnak tekintette. Igen sokrétű agykérgi összeköttetései révén a legkifinomultabb mozgásra képes, a lábbal festéstől
a borotválásig, illetve a 230 cm feletti magasugrásig.
A megállás nélküli gyaloglás világrekordja 570 km 6 nap alatt.

Emberré válásunk során – felegyenesedésünk következtében – mind a csontok és az izomzat, mind pedig a funkciók harmonikusan alkalmazkodtak a biztos két lábon járáshoz. Lábaink formája már csecsemőkorunkban öröklötten meghatározott. Gyakori eset, hogy a kisgyermek nem szól, hogy kinőtte cipőjét, hogy szorítja a lábát, így lábujjai igen korán eldeformálódnak.

Lábunk talpi felszínén 4–600 verejtékmirigy helyezkedik el négyzetcentiméterenként. A mirigyek működését idegrendszeri tényezők és a külső hőmérséklet is befolyásolja. Lábunk akár 10 °C-kal is hidegebb lehet belső hőmérsékletünknél. A zárt lábbeliben – nemcsak a gumicsizmában, de az elegáns, szűk lakkcipőben is – nagymértékű lehet az izzadás. Ez télen már 0 °C közelében is fagyási sérülést eredményezhet. Az izzadt láb bőrén sajátos, szarubontásra képes kórokozók szaporodnak el. A szaru bomlásának következménye a jellegzetes „lábszag”, és ha megnézzük a talp bőrét, akkor kerek foltokat és kipállott, ráncos, rózsaszínű bőrfelszínt látunk. Vannak olyan jellegű és mértékű lábizzadások, amiket már kórosnak tekintünk. Ezek tünetmentesítésére ma már eredményes módszerek állnak rendelkezésünkre.

  A megfelelő lábápolás igényének kialakítása a szülői feladatok közé tartozik. A jól végzett lábtorna, a különböző lábfürdők olykor teljes testi és lelki felüdüléshez vezetnek. Talán nem kell hangsúlyoznom ennek fontosságát egy hosszú, fárasztó nap után. A sportolók, például az atléták teljesítményét is nagymértékben meghatározza a lábak ápolása, ellazítása, masszázsa.
A talpainkon már kisgyermek korban is kialakulhatnak vírusos szemölcsök, melyeket a humán papilloma vírusok családjába sorolhatunk.
Az állandó nyomásnak kitett talpi bőrfelszínen sárga és vastag szarurétegtől övezve, középen kissé sötétebb és érzékeny központtal a „tyúkszem” olykor nagy fájdalmat okoz. Előidézője a szűk lábbeli, a lábboltozat lesüllyedése vagy egyéb okok. A legkellemetlenebb a két lábujj között képződő „tyúkszem”, amit az összenyomott lábujjak idéznek elő.

A cukorbetegek lábujjain a nyomásnak kitett ujjvégeken először egy bőrkeményedés alakul ki, majd a közepéből váladék szivárog ki. Jellegzetessége, hogy nem fájdalmas, mivel keringési és érzészavar is kíséri.
Valamennyi talpi szemölcsöt és „tyúkszemet” helyi kezeléssel kell eltávolítani. Gyakori hiba, hogy az első levált szaruréteg után az elváltozást gyógyultnak hisszük, pedig az aktív centrum még nem halt el. A szemölcs valódi gyógyulását közepének elfeketedése jelzi. A cukorbeteg lábon kialakult bőrkeményedés és fekély csak az anyagcsere betegség gyógyításával hozhat javulást.

A körömgomba kialakulása általában hosszú folyamat. A gombák legtöbbször a szabadszél felől terjednek a köröm holdacska fiatalon képződő szarusejtjei felé. Immungyengeség esetén, valamint ér-, anyagcsere- és vérképzőszervi betegségekben halmozottabban jelenhet meg. A pikkelysömör is sajátos körömelváltozásokkal járhat együtt. A körömgomba fajtájának meghatározása feltétlenül fontos. Kezelésében döntő a folyamatos helyi kezelés, a cipő-, és fokozott lábhigiéne. Előrehaladott állapotban tablettás kezelés is ajánlott.
A sarkak berepedése, azok kiszáradása gyakori kellemetlenség, főleg idősebb korban. Megjelenésében olykor örökletes tényezők is szerepet játszanak. A felesleges, kemény szarut eltávolítva a sarok bőre visszanyeri rugalmasságát, és a mély berepedések is meggyógyulnak.

Egy emberöltő alatt átlagosan több mint tízmillió lépést teszünk meg. Ezért létfontosságú számunkra lábunk egészségének élethosszig való megóvása, amit csak folyamatos és gondos ápolással tudunk elérni. Minden egyes cipő megvásárlásánál gondoljunk lábunk terhelhetőségére, tűrésére, és ne csak a változó divatra!

 
Dr. Major Endre
 
     
 
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk